Molim Vas za stručno mišljenje te pojašnjavanje nalaza: CT mozga i RTG prsnih organa.

Poštovani! Molim Vas za stručno mišljenje te pojašnjavanje medicinske terminologije.

Naime, radi se o mojoj majci (49god) kojoj je bilo loše te smo otišli u HMP na pretrage.

Napravili su kompletnu krvnu sliku koja je uredna. EKG ;sr,, fr 76/min bez jasne ishemije

Učinjen je CT mozga na kojem je prikazana periferno okcipitalno ovalna vaskularizirana lezija promjera 18mm s okolnim perifokalnim edemom koja može odgovarati sekundarnoj leziji. Na RTG pluća evidentirano je desno apikalno zasjenjenje neodvojivo od struktura gornjeg medijastinuma, otvorene etiologije. Laboratorijski nalazi su unutar ref. intervala.

CT MOZGA: Hitni CT mozga pokazuje periferno okcipitalno ovalnu vaskulariziranu leziju promjera 18mm s okolnim perifokalnim edemom koja može odgovarati sekundarnoj leziji. Ne vidi se znakova ishemije niti drugih suspektnih lezija. Nema hidrocefalusa.

RTG prsnih organa u dva smjera: Na sumacijskim snimkama torakalnih organa (PA, LP) ne nalazi se znakova akutnih zastojnih promjena. Na PA snimci, u plućnom parenhimu desno apikalno, neodvojivo od struktura gorenjeg medijastinuma prikaže se laterokonveksno zasjenjenje nepoznate, otvorene etiologije. Na PA snimci niti formiranog upalnog infiltrata. FC sinusi slobodni – pleuralni izljev se ne izdiferencira.
Sjena srca ne pokazuje znakove uvećanja.

Hvala Vam od srca,

 

7.10.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. MSCT mozga u Vaše majke opisuje promjenu koja se treba dodatno diferencirati odnosno pojasniti jer nije precizno definirano o čemu se radi. Ne znam da li je Vaša majka zaprimljena u bolnicu ali svakako bi trebalo napraviti daljnju dijagnostiku koja bi uključila MSCT mozga s kontrastom ili MR mozga te bi trebalo dodatno pojasniti promjene na plućima. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika