Možete li mi očitati nalaz za epilepsiju

Pozdrav,
Zanima me ocitanje nalaza za epilepsiju:
Osnovna cerebralna aktivnost je srednjevoltazni alfa ritam.
Navedena aktivnost povremeno se prekida kratkim epizodama hipersinkronizacije u vidu paroksizama visokovoltaznih ostrih valova.
Nema znacajnijh asimetrija.
Reakcija vizualnog blokiranja dobro izrazena.
Na hiperventilaciju kao metodu provokacije analogno.
Paroksizmalno promijenjen EEG nalaz.

10.10.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Alfa frekvencija se odnosi na valove koji se normalno javljaju kad smo opušteni, zatvorenih očiju, a blokira se pri otvaranju očiju. Prilikom otvaranja očiju normalno se javlja beta ritam. . Osim beta ritma u EEG-u se mogu javiti i takozvani spori valovi frekvencije od 4 do 7 HZ i oni se kod zdravih osoba javljaju u otprilike 10% EEG snimke. Na nalazu EEG-a koji ste priložili vide se prekomjerna izbijanja živčanih stanica koja su opisana kao paroksizmi i mogu se vidjeti kod ljudi koji boluju od epilepsije.

Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika