Možete li mi očitati novi MR nalaz mozga?

Poštovani. Imam 26 godina, inače sindrom bolne vratne kralježnice (diskus hernija na tri mjesta). Zbog bolova u očima,te lošeg VEP nalaza sam poslana na MR orbita i mozga. Moram naglasiti da sam godinu dana prije bila na MR-u mozga i vratne kralježnice te da je nalaz MR mozga bio uredan. Molim Vas za očitanje novog nalaza.

Na učinjenim standardnim presjecima kroz mozak nalaz nekoliko manjih lezija subkortikalne bijele tvari obostrano frontalno te u području stražnjeg kraka kapsule interne lijevo uz sitniju u području genuma korpusa kalozuma nespecifične morfologije dif.dg.demijelinizacijske geneze.
Na učinjenim STIR presjecima kroz orbite ne potvrdi se patološke alteracije signala optičkih živaca.
Mali mozak i moždano deblo uredne morfologije.
Centralni i periferni likvorski prostori primjerenog prikaza.
Na presjecima kroz selarnu regiju, kavernozne sinuse,optičku hijazimu,PC kuteve te kraniocervikalni prijelaz bez patološkog supstrata.

Zaključno, nekoliko sitnih lezija subkortikalne bijele tvari obostrani frontalno, u području stražnjeg kraka kapsule interne lijevo te genuma korpusa kalozuma nespecifične morfologije dif.dg.demijelinizacijske geneze. Predlaže se učiniti MR cervikalne kralježnice.

Unaprijed hvala!

10.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Na MR-u mozga očitane su promjene koje odgovaraju oštećenju mijelina koji predstavlja ovojnicu živaca te može biti oštećen u različitim stanjima i bolestima. Neka od tih stanja su benigna i oštećenje mijelina je prolazno, što znači da se može u potpunosti povući. Obzirom da neke bolesti mogu dovesti do oštećenja mijelina potrebno je uvijek ustanoviti koji je uzrok ovih promjena i ovisno o istom započeti liječenje. Obzirom da kod Vas nije ustanovljen uzrok promjena zatraženo je učiniti MR vratne kralježnice kako bi se vidjelo da li su prisutne promjene i području kralježnične moždine te time dobilo više informacija o uzroku ovih promjena. Svakako bih savjetovala da se nastaviti dalje kontrolirati kod neurologa te učiniti predloženu pretragu. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika