Na nalazu MR mozga 13-godišnjeg dječaka piše: “U području subkortikalne bijele tvari lijevo frontalno i parijetalno nekoliko manjih područja povišenog intenziteta signala, nespecifičnog karaktera.” Molim Vas mišljenje!

Poštovani!

Na nalazu MR mozga 13-godišnjeg dječaka piše: “U području subkortikalne bijele tvari lijevo frontalno i parijetalno nekoliko manjih područja povišenog intenziteta signala, nespecifičnog karaktera.”
Za sve ostalo piše da je primjereno i uredno i da nema značajnih odstupanja od normale.

Molim vas pojašnjenje citirane rečenice, što to točno znači, zbog kojih razloga se mogu javljati ti signali povišenog intenziteta u tim regijama mozga, ima li potrebe za zabrinutošću?

Lijep pozdrav

21.11.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Područja povišenog intenziteta odnose se na promjene bijele tvari mozga koje mogu biti rezultat promjena na vrlo malim krvnim žilama. Ukoliko su vrlo male, kao što je to primjer na nalazu MR-a mozga kod dječaka ne moraju imati nikakvo kliničko značenje. Nalaze pretraga uvijek je potrebno interpretirati u skladu s kliničkom slikom te bi Vam preporučila da se konzultira liječnik koji je dječaka pregledao te indicirao MR mozga.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika