Neurolog me uputio na krvnu pretragu ACE. Zanima me što je ACE, čemu služi u ljudskom tijelu i što znače povišene vrijednosti nakon obavljene krvne pretrage?

Poštovani, specijalist neurolog me uputio na krvnu pretragu ACE. Zanima me što je ACE, čemu služi u ljudskom tijelu i što znače povišene vrijednosti nakon obavljene krvne pretrage?

Hvala,

3.1.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. ACE test mjeri razinu angiotenzin-konvertirajućeg enzima (ACE) u krvi. Ovaj test se najčešće koristi u dijagnosticiranju i praćenju poremećaja koji se naziva sarkoidoza. Osobe sa sarkoidozom mogu redovito testirati razinu ACE kako bi se provjerilo koliko je bolest teška i koliko dobro liječenje djeluje.

Ovaj test također može pomoći u potvrdi dijagnoze Gaucherove bolesti. Normalne vrijednosti variraju ovisno o dobi i korištenoj metodi ispitivanja. Odrasli imaju razinu ACE nižu od 40 mikrograma/L.

Rasponi normalnih vrijednosti mogu malo varirati među različitim laboratorijima. Neki laboratoriji koriste drugačija mjerenja ili testiraju različite uzorke.
Viša razina ACE od normalne može biti znak sarkoidoze. Razine ACE mogu rasti ili padati kako se sarkoidoza pogoršava ili poboljšava. Viša razina ACE od normalne također se može vidjeti u nekoliko drugih bolesti i poremećaja, uključujući: nadbubrežne žlijezde ne proizvode dovoljno hormona (Addisonova bolest), dijabetes, hepatitis, astma, kronične opstruktivne plućne bolesti ili tuberkuloze

Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika