Pala sam niz stepenice i napravila sam MR mozga. Možete li mi pojasniti što piše u nalazu?

Pozdrav, prije 3 mjeseca sam imala visoku temperaturu te usljed toga sam pala niz stepenice i povrijedila glavu. Nisam imala nikakvih smetnji osim što sam imala rupu bol tri dana. Na lični upit sam upućena kod neurologa zatim na MRI te mi je konstatirano da Supratentorijalno obostrano frontalno i lijevo parijetalno u području capsule ext.vidi se kružni areali hipersignala na T2 i FLAIR sekvenci promjera 2-3 mm( ukupno 3 lezije).Na DWI sekvenci i T1 ne evidentira se areala izmjenjeog inteziteta signala. U korpus kalosum na sagitalnim skenovima nema areala izmjenjenog intenziteta signala.
U porodici niko ne pati od MS, jedino je zastupljen jedan moždani udar. Kao dijete sam preživjela kliničku smrt ali tada nisu rađene dalje pretrage.
Jako bi mi značila pomoć

11.1.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Nalaze dijagnostičkih pretraga je potrebno interpretirati u okviru kliničke slike koju osoba ima. Iz Vašeg opisa sam stekla dojam da Vi inače nemate tegoba te da je MR učinjen zbog pada kako bi se isključile traumatske ozljede. Promjene koje su opisane na MR-u mozga mogu biti posljedica nekog stanja kojeg ste preboljeli u djetinjstvu. Svakako bih Vam savjetovala da se s nalazom MR-a mozga javite svom neurologu koji isti može interpretirati u okviru Vaše kliničke slike i neurološkog statusa. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika