Radila sam EEG, kakav mi je nalaz?

Poštovani,

molim Vas da mi protumačite nalaz EEG-a:
Niže do srednjevoltažna osnovna cerebralna aktivnost sastavljena od alfa ritma miješane frekvencije i superponirane beta aktivnosti. Otvaranjem očiju djelomično se blokira. Difuzna dominacija srednje brze, niževoltažne beta aktivnosti. Bez asimetrije i paroksizmalnih izbijanja. Učestaliji mišićni očni artefakti i artefakti micanja. Pri hiperventilaciji nema registriranih značajnih promjena. Zaključak: Nespecifičan EEG nalaz s difuznom superpozicijom beta aktivnosti.

Obavljala sam EEG zbog učestalih glavobolja za koje je neurolog rekao da smatra da su migrene. U lipnju još moram obaviti MR mozga i nakon toga se javiti neurologu. Inače imam problema s anksioznošću i za vrijeme EEG-a sam bila užasno anksiozna i uhvatila me panika. Lp

25.5.2021

Odgovara

prof.prim.dr.sc. Nataša Klepac dr. med., spec. neurolog

Hvala Vam na pitanju. Vaš nalaz EEG-a je uredan. EEG je elektrofiziološka metoda koja nam daje podatke o moždanoj aktivnosti i vrlo je korisna u dijagnostici epilepsija. Nalaz EEG-a ovisi o nizu čimbenika koji se odnose na uvjete u kojima je snimano te dali je osoba u koje je snimano bila opuštena. Osnovna aktivnost je u osobe koja je opuštena, zatvorenih očiju alfa aktivnost. Kada se oči otvore javlja se u zdrave osobe beta aktivnost. Obzirom da se zbog anksioznosti niste mogli opustiti kod Vas je dominirala beta aktivnost.  U prilog tome govori i rečenica ja su bili učestali očni artefakti i artefakti micanja; što znači da ste otvarali oči i niste bili u potpunosti opušteni. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika