Što znači slabost lijevog labirinta?

Pozdrav,
Imam 26 godina, generalno sam zdrava osoba, ne pijem, ne pušim, aktivna sam.
Prije otprilike 5 godina imala sam odjednom ničim izazvan napad vrtoglavice koji se manifestirao tako da se slika pred očima ljuljala i vrtila, obuzela me slabost te nisam mogla ustati ni hodati. To je trajalo sat vremena te je nakon toga prošlo. Ponovilo se od tada još 4 puta, jakim intezitetom, traje od 20min do par sati. Između napada ponekad mi se zavrti u glavi jako, ali na par sekundi. Između napada funkcioniram najnormalnije. Sve to izaziva veliku anksioznost i iščekivanje novih napada tako da se osjećam konstantno nestabilno i kao da ću pasti. Svjesna sam da je to simptom anksioznosti te da potičem simptom stalnim razmišljanjem.
Pretrage koje sam obavila:
Tonski audiogram- pokazuje slabost lijevog labirinta
MR mozga- uredan
Pokus toplom vodom- uredan
Krv uvijek dobra.

Nitko mi nije dao neki konkretan odgovor. Možete li mi reći što znači “slabost lijevog labirinta”? Također imam konstantno zujanje i šum u lijevom uhu i generalno češće upale i bol. Također me zanima jesu li to karakteristike Meinerove bolesti?
Opet ponavljam, svjesna sam da imam problema s anksioznosti i radim na tome no također želim znati zašto se to ponavlja jer nikako doći do odgovora, a napadi su izuzetno neugodni te tijekom napada ne mogu funkcionirati sama.
Hvala Vam na odgovoru!

7.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Labirint je dio unutarnjeg uha koja se sastoji od vestibularnog (ravnoteža) i slušnog organa. Za normalno funkcioniranje potrebno je uravnoteženo funkcioniranje labirinta lijevog i desnog uha. Ukoliko je labirint afunkcionalan može se klinički javiti vrtoglavica. Brojni su potrencijalni uzroci i većina njih spada u domene otorinolaringologije. Liječenje ovisi o temeljnom uzroku i može uključivati lijekove, rehabilitaciju i promjene načina života. Svakako bih Vam savjetovala da se javite zbog ovih tegoba otorinolaringologu. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovrom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika