Vozačka dozvola i epilepsija

Ove godine imao sam prometnu nesreću u Kutini kada sam išao po kćer 20-tak minuta prije 14:00 u školu te nakon toga sam je trebao odvesti do njene doktorice. Putem do škole udario sam u Kedi brzinom od nekih 40km na sat, i moje vozilo i kedi su ostali u voznom stanju. Šteta je minimalna jer me vozač kojeg sam udario zaustavio kočenjem. Vozio sam otprilike 5-7 minuta do nezgode. Naime dobio sam epileptički napad i ne sjećam se nesreće, probudio sam se u Sisku u bolnici gdje su izvršili razne pretrage na meni,sljedeči dan su me pustili kuči. Do epi napada je vjerojatno došlo pošto dan ranije nisam ništa jeo,cijelu noć nisam mogao zaspati jer sam konstantno dobivao pozive na koje nisam odgovarao,bilo je 19 poziva od prijateljice sa kojom sam u otvorenoj vezi(naime ona ima i curu) i u međuvremenu nakon nesreće sam prekinuo odnos sa njom. Na dan nesreće takođe nisam ništa prezalogajio jel sam bio totalno rastresen. Na taj dan sam dobio 4 loše vijesti. 1, obavijest o obustavi isporuke plina, 2, rješenje o ovrsi pljenidbom,procjenom i prodajom vozila, 3, razrednica me zvala da mi je kćer pred ponavljanjem razreda, 4.T-com mi je telefonski javio da sam pred isključenjem.Takav rastresen sam sjeo u crni audi 2000 godište, vani je bilo oko 35 stupnjeva i dogodilo se što se dogodilo. Nikada prije a ni kasnije nisam imao epi napad, vrtoglavice,nisam pao nikad u nesvijest čak nisam imao ni jače glavobolje,
Zaposlen sam u petrokemiji ali sam na bolovanju već duže vrijeme zbog išijasa(ne mogu prehodati više od 400 metara) pa su mi primanja 458 eura i nemam dodatnih primanja. Imam bolesnu kćer staru 15g i često je moram voziti kod pedagogice i psihijatrice/psihologice, a i prva mala trgovina je 1200m od moje kuće.
Liječnički pregled sam prošao što se tiče vida,urina,krvi itd ali mi je neurolog dao zabranu na jednu godinu. Od nesreče sam promjenio ishranu, apstiniram od bilo kakve vrste alkohola i marihuane te svega što šteti mom zdravlju(to su uglavnom bile male količine, poneki đoint 1-2 tjedno i vino bez opijanja). Išao bih na drugostupanjsko zdravstveno povjerenstvo i 100 posto sam uvjeren da bi nalazi bili još bolji nego na zadnjem zdravstvenom pregledu, jedino da se tako izrazim bojim se neurologa jel ako je po zakonu da se nakon epileptičkog napada oduzima vozačka dozvola na godinu dana čemu onda trošiti novce, nije li tako!
Uglavnom na medicini rada su mi rekli da sam kod njih zadovoljio.
Upoznat sam sa time da moram platiti 164,43 eura ali mi je to stvarno puno jer neznam da li ima šanse da prođem zdravstveni pregled. Kad bih dobio neku nadu da ču proći odmah bi posudio novac i uplatio jel vozačka dozvola mi je zaista potrebna, najviše radi kčerke. Samohrani sam otac te je ona pripala meni nakon rastave braka.
Lijep pozdrav i unaprijed hvala

25.7.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Nažalost moram Vas razočarati što se tiče vozačke dozvole. Ukoliko je epileptički napad naveden u medicinskoj dokumentaciji i uzimate antiepileptike potrebno je da ste u kontroli neurologa. Drago mi je da ste promijenili životne navike i vjerujem da ćete u skoroj budućnosti riješiti probleme koje ste naveli. Žalim Vama i Vašoj kćerci svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika