Zbog smanjenog vidnog polja uputili su me na EEG. Možete li mi očitati nalaz?

Poštovani,

zbog smanjenog vidnog polja upućena sam na EEG pretragu. Nemam još termin za specijalistički pregled jer čekam VEP nalaz, ali dobila sam EEG nalaz.
Znam da sam po sebi EEG ne mora/ne može puno reći, ali me zanima barem okvirno, ima li nekih nepravilnosti ili je nalaz u granicama normale?
(ž, 35 god)

“Srednjevoltažna cerebralna aktivnost je u mješovitoj alfa frekvenciji i blokira se otvaranjem očiju. Sporije aktivnosti 6-7 Hz javljaju se difuzno.
Značajnijih asimetrija nema.
FAS: Iste promjene.
HV: Spori valovi (5-6 Hz) pokazuju tendenciju grupiranja nad obe hemisfere.
Nalaz je difuzno dizritmički promijenjen, s paroksizmalnom tendencijom na HV.”
Unaprijed zahvaljujem!

21.7.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Vaš nalaz EEG-a pokazuje određene promjene. Alfa frekvencija se odnosi na valove koji se normalno javljaju kad smo opušteni, zatvorenih očiju, a blokira se pri otvaranju očiju. Prilikom otvaranja očiju normalno se javlja beta ritam. Paroksizmi se mogu vidjeti kao znak prekomjernog izbijanja živčanih stanica i iako nisu kod Vas prisutni postoji određena naznaka da se mogu pojaviti. Osim beta ritma u EEG-u se mogu javiti i takozvani spori valovi frekvencije od 4 do 7 HZ i oni se kod zdravih osoba javljaju u otprilike 10% EEG snimke.

EEG je dijagnostička pretraga koja ima prvenstveno kliničko značenje u dijagnostici i praćenju epilepsije dok je u drugim neurološkim poremećajima manje specifičan i stoga klinički manje značajna. Vaš nalaz EEG-a trebali bi interpretirati sa svojim neurologom. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika

Povezane teme