Aktivni ugljen

Pozdrav.
Zanima me konzumiranje aktivnog ugljena u svrhu detoksikacije tijela. Dakle, nemam zdravstvenih problema, već me samo zanima je li dobro povremeno uzeti aktivni ugljen i ako da, u kojim vremenskim razmacima.
LP

3.3.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

posljednjih godina raste popularnost pripravaka koji se primjenjuju oralnim putem, a imaju svojstvo „upijanja“ štetnih tvari u probavnom sustavu i tako potencijalno pomažu kod detoksikacije ili odstranjuju nepoželjne tvari iz probavnog sustava. Kategorija tih pripravaka obuhvaća razne aktivne tvari – od organskih silikata, gline, aktivnog uljena do zeolita i diatomejske zemlje, koja se uglavnom koristi za životinje.

Takvi proizvodi mogu biti bezreceptni lijekovi, dodaci prehrani ili medicinski proizvodi. U ovom slučaju vrijedi pravilo – prirodno nije uvijek najsigurnije. Naime, primjena raznih glina ili prirodnih materijala često može sa sobom nositi i unos teških metala, mikroorganizama i toksičnih tvari koje se nalaze u prirodi. Vrlo je važno da je proizvod provjeren, testiran i odobren za ljudsku peroralnu primjenu. U ovome slučaju sigurnije su sintetske supstance ili pročišćeni oblici jer nemaju rizik za zdravlje.

Jedna od najpoznatijih takvih tvari je aktivni medicinski ugljen (Carbo medicinalis) koji se često primjenjuje kod infektivnog proljeva. Aktivni ugljen ima veliku adsoptivnu površinu te se obično primijenjuje u kratkom vremenskom razdoblju, a nije ga preporučljivo uzimati kroz dulje vrijeme jer prianja uz sluznicu probavnog sustava i veže vodu. Kada se primjenjuje u kraćem vremenskom razdoblju potpuno je siguran i neškodljiv, a može se koristiti i kod djece.

Lijep pozdrav

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Psorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Poznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?