Aktivni ugljen

Pozdrav.
Zanima me konzumiranje aktivnog ugljena u svrhu detoksikacije tijela. Dakle, nemam zdravstvenih problema, već me samo zanima je li dobro povremeno uzeti aktivni ugljen i ako da, u kojim vremenskim razmacima.
LP

3.3.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

posljednjih godina raste popularnost pripravaka koji se primjenjuju oralnim putem, a imaju svojstvo „upijanja“ štetnih tvari u probavnom sustavu i tako potencijalno pomažu kod detoksikacije ili odstranjuju nepoželjne tvari iz probavnog sustava. Kategorija tih pripravaka obuhvaća razne aktivne tvari – od organskih silikata, gline, aktivnog uljena do zeolita i diatomejske zemlje, koja se uglavnom koristi za životinje.

Takvi proizvodi mogu biti bezreceptni lijekovi, dodaci prehrani ili medicinski proizvodi. U ovom slučaju vrijedi pravilo – prirodno nije uvijek najsigurnije. Naime, primjena raznih glina ili prirodnih materijala često može sa sobom nositi i unos teških metala, mikroorganizama i toksičnih tvari koje se nalaze u prirodi. Vrlo je važno da je proizvod provjeren, testiran i odobren za ljudsku peroralnu primjenu. U ovome slučaju sigurnije su sintetske supstance ili pročišćeni oblici jer nemaju rizik za zdravlje.

Jedna od najpoznatijih takvih tvari je aktivni medicinski ugljen (Carbo medicinalis) koji se često primjenjuje kod infektivnog proljeva. Aktivni ugljen ima veliku adsoptivnu površinu te se obično primijenjuje u kratkom vremenskom razdoblju, a nije ga preporučljivo uzimati kroz dulje vrijeme jer prianja uz sluznicu probavnog sustava i veže vodu. Kada se primjenjuje u kraćem vremenskom razdoblju potpuno je siguran i neškodljiv, a može se koristiti i kod djece.

Lijep pozdrav

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam ZB (4)

Svakodnevna izloženost mikroplastici mogla bi poticati srčane bolesti

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovo istraživanje tima sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrilo je da rutinska izloženost mikroplastici može ubrzati razvoj ateroskleroze, suženja arterija povezanog sa srčanim i moždanim udarima. Mikroplastika su sitne čestice koje se oslobađaju iz ambalaže, tkanina i uobičajenih plastičnih proizvoda. Negativan učinak mikroplastike na zdravlje zabilježen je samo kod muških miševa. No rezultat ne iznenađuje previše, […]

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute