Celijakija

Imam celijakiju dvije godine ali doktori u mom mjestu nisu upoznati sa celijakijom i ne mogu mi nista objasniti. Molim Vas možete li mi reći kako očuvati zdravlje sa celijakijom . Hvala puno na odgovoru.

11.4.2018

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Celijakija je bolest probavnog sustava kod koje dolazi do oštećenja tankog crijeva i ometanja u apsorpciji nutrijenata iz hrane, a uzrokovana je preosjetljivošću na gluten. Osobe oboljele od celijakije ne podnose gluten, proteinsku komponentu pšenice, raži i ječma. Kada takve osobe konzumiraju hranu koja sadrži gluten, njihov imunološki sustav reagira tako da nastaju oštećenja tankog crijeva. Zapravo, dolazi do oštećenja crijevnih resica koje su smještene na sluznici tankog crijeva,  a koje su odgovorne za apsorpciju nutrijenata. Bez obzira na kakvoću i količinu obroka, oboljeli postaju pothranjeni ukoliko se bolest ne prepoznaje i ne liječi.

 

Bolest je visoke učestalosti, 2-3 na 1000 osoba, a jedini je lijek zasad stroga bezglutenska prehrana. I male količine glutena mogu biti opasne za oboljele te je stoga potrebna izrazito aktivna briga i edukacija kako bi se prepoznali svi vidljivi i skriveni izvori glutena.

Smatra se da se sklonost pojavi ove bolesti nasljeđuje. Učestalije se javlja u Europi, a interesantno je i da se češće pojavljuje u obiteljima u kojima je bilo slučajeva dijabetesa i reumatoidnog artritisa. Kod osoba koje spadaju u rizičnu skupinu obično mora postojati neki «okidač» iz okoliša koji pokrene bolest. S obzirom da kod celijakije vlastiti imunološki sustav uzrokuje oštećenje, te da ne dolazi do apsorpcije nutrijenata, bolest se istovremeno klasificira i kao autoimuna i kao malapsorpcijska bolest. Celijakija zahvaća sve dobne skupine i oba spola, može se javiti u ranom djetinstvu (odmah nakon upoznavanja djeteta s hranom koja sadrži gluten, od 6. mjeseca do 3. godine) ili kasnije, izazvana stresom, infekcijama, u postoperativnom razdoblju i sl.

Simptomi celijakije razlikuju se od oboljelog do oboljelog, a mogu uključivati: nadimanje i bol u trbuhu, kroničnu dijareju, gubitak tjelesne mase, plinove, svijetlu stolicu, bolove u kostima i zglobovima, grčeve mišića, umor, usporen rast, napadaje, trnce u rukama i nogama, afte, kožni osip, promjene boje zubi i oštećenje zubne cakline, izostanak menstruacije…

Anemija, usporen rast, gubitak tjelesne mase, znakovi su malnutricije ili statusa loše uhranjenosti. Malnutricija je problem za svakoga, a osobito za djecu jer ona trebaju adekvatan unos nutrijenata kako bi se pravilno razvijala i rasla.

Oštećenje tankog crijeva i problemi uzrokovani malapsorpcijom čine oboljele od celijakije rizičnima na nekoliko bolesti i zdravstvenih stanja, poput limfoma, adenokarcinoma i osteoporoze.

Osobitosti prehrane oboljelih od celijakije

Jedina sigurna terapija kod celijakije je stroga bezglutenska dijeta.

Odstranjenje glutena iz prehrane dovodi do potpune remisije, dok ponovno izlaganje glutenu izaziva recidiv bolesti. Celijakija se najčešće pojavljuje u starije dojenčadi i male djece, s početkom primjene pšeničnih proizvoda  u prehrani. Jedini način liječenja bolesti predstavlja doživotnu prehranu bez glutena, odnosno dijetu bez proizvoda koji sadrže pšenicu, raž i ječam. Zob je žitarica za koju se dugo smatralo kako nije sigurna za oboljele od celijakije. Razlog dosadašnjih preporuka o izbacivanju zobi iz prehrane je protein koji se nalazi u zobi, a sličan je glutenu. Rezultati istraživanja pokazali su kako je zob ipak sigurna za oboljele od celijakije. Međutim, želimo li biti 100 % sigurni, bolje je biti oprezan s uvođenjem zobi u prehranu.

Tijekom prvih nekoliko tjedana bezglutenske dijete preporučuje se dodatan unos vitamina, minerala i proteina u svrhu saniranja deficita i popunjavanja rezervi nutrijenata. Nekim pacijentima potrebni su mjeseci ili čak godine dijetoterapije za potpuni oporavak.

Prehrana oboljelih od celijakije mora zadovoljavati potrebe za svim esencijalnim nutrijentima, a ne smije sadržavati pšenicu, raž i ječam. Gluten može biti prisutan u prehrambenim proizvodima kao temeljni sastojak ili dodan kao derivat ukoliko se hrana procesira, te e od izrazite važnosti pažljivo čitati deklaraciju na proizvodu. Skriveni izvori glutena uključuju aditive, konzervanse i različite stabilizatore koji se nalaze u procesiranoj hrani, lijekovima i sredstvima za održavanje higijene usta. Poznato je da je gluten vrlo koristan emulgator i stabilizator koji se često primjenjuje u prehrambenoj industriji. Hidrolizirani biljni proteini mogu biti porijeklom iz pšenice, soje, kukuruza ili mješavine spomenutih žitarica. “Škrob” je pojam koji se često nalazi na listama sastojaka. Nažalost, vrlo je rijetko zapisano koja je vrsta škroba upotrijebljena. Može se raditi o pšeničnom škrobu koji sadrži gluten, ali i o bezglutenskom škrobu riže, kukuruza ili krumpira.

Budući da se brašno i žitarice često koriste pripripravi jela, valja voditi računa o metodama pripreme, posebice u restoranima. Također, prilikom priprave, primjerice kukuruznog kruha, često dolazi do kontaminacije pšeničnim ili raženim brašnom, a poznato je da su i male količine glutena problematične za oboljele.

Oboljeli od celijakije često ne mogu biti potpuno sigurni konzumiraju li gluten ili ne. Kao oznaka bezlutenskih proizvoda vrijedi riječ “bezglutenski”, ili znak precrtanog žitnog klasa, a takvi proizvodi zakonski mogu sadržavati do 20 mg/kg glutena, što se smatra prihvatljivom i sigurnom granicom za oboljele.

Svježe, smrznuto ili konzervirano voće i povrće bez dodataka je dozvoljeno, a preporučuju se i voćni sokovi. Dozvoljeno je i mlijeko i mliječni proizvodi ukoliko im nisu dodani aditivi glutena, a isto vrijedi i za meso, perad, ribu, jaja i soju.

Nepodnošenje laktoze, odnosno nemogućnost probavljanja mliječnog šećera, ponekad se javlja kao sekundarni simptom celijakije. Kod takvih slučajeva uz bezglutensku dijetu ujedno je potrebno provoditi prehranu s niskim udjelom laktoze (mlijeka i mliječnih proizvoda). Nakon izvjesnog perioda terapije bezglutenskom dijetom, mukozno tkivo gastrointestinalnog sustava se oporavlja i razina enzima laktaze se normalizira, a time nestaju tegobe nepodnošenja laktoze.
Energetski unos oboljelih od celijakije treba biti oko 20 % viši od uobičajenog u periodima kada se manifestira malapsorpcija te je izražen gubitak nutrijenata putem fecesa. Izostanak simptoma nakon unosa spornih namirnica ne znači nužno da su crijevne resice ostale neoštećene, jer je često potrebno nekoliko sati da se simptomi pojave.

Potrebno je naglasiti da bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam, a gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga sačinjavaju su zamjenjive brojnim drugim prehrambenim izvorima. 

Kako biste bili sigurni da dobro provodite dijetu, potrebno se redovito kontrolirati i provjeravati vrijednost tkivne transglutaminaze te posjećivati vašeg nadležnog gastroenterologa i kliničkog nutricionista.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Psorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Zdravlje

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Poznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Anksioznost

Postoji li za bolove u trbuhu neki određeni razlog ili je to zbog anksioznosti?

Med

Važnost hidratacije zimi – zašto je ključno piti dovoljno tekućine čak i na hladnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Kada razmišljamo o hidrataciji, najčešće zamišljamo vruće ljetne dane kada se pojačano znojimo i češće posežemo za vodom. Međutim, zimi je jednako važno unositi dovoljno tekućine, iako žeđ možda nije toliko izražena. Hladan zrak, grijani zatvoreni prostori i fizička aktivnost na niskim temperaturama mogu brzo dovesti do dehidracije, što može negativno utjecati na naš organizam. […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]