Celijakija

Imam celijakiju dvije godine ali doktori u mom mjestu nisu upoznati sa celijakijom i ne mogu mi nista objasniti. Molim Vas možete li mi reći kako očuvati zdravlje sa celijakijom . Hvala puno na odgovoru.

11.4.2018

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Celijakija je bolest probavnog sustava kod koje dolazi do oštećenja tankog crijeva i ometanja u apsorpciji nutrijenata iz hrane, a uzrokovana je preosjetljivošću na gluten. Osobe oboljele od celijakije ne podnose gluten, proteinsku komponentu pšenice, raži i ječma. Kada takve osobe konzumiraju hranu koja sadrži gluten, njihov imunološki sustav reagira tako da nastaju oštećenja tankog crijeva. Zapravo, dolazi do oštećenja crijevnih resica koje su smještene na sluznici tankog crijeva,  a koje su odgovorne za apsorpciju nutrijenata. Bez obzira na kakvoću i količinu obroka, oboljeli postaju pothranjeni ukoliko se bolest ne prepoznaje i ne liječi.

 

Bolest je visoke učestalosti, 2-3 na 1000 osoba, a jedini je lijek zasad stroga bezglutenska prehrana. I male količine glutena mogu biti opasne za oboljele te je stoga potrebna izrazito aktivna briga i edukacija kako bi se prepoznali svi vidljivi i skriveni izvori glutena.

Smatra se da se sklonost pojavi ove bolesti nasljeđuje. Učestalije se javlja u Europi, a interesantno je i da se češće pojavljuje u obiteljima u kojima je bilo slučajeva dijabetesa i reumatoidnog artritisa. Kod osoba koje spadaju u rizičnu skupinu obično mora postojati neki «okidač» iz okoliša koji pokrene bolest. S obzirom da kod celijakije vlastiti imunološki sustav uzrokuje oštećenje, te da ne dolazi do apsorpcije nutrijenata, bolest se istovremeno klasificira i kao autoimuna i kao malapsorpcijska bolest. Celijakija zahvaća sve dobne skupine i oba spola, može se javiti u ranom djetinstvu (odmah nakon upoznavanja djeteta s hranom koja sadrži gluten, od 6. mjeseca do 3. godine) ili kasnije, izazvana stresom, infekcijama, u postoperativnom razdoblju i sl.

Simptomi celijakije razlikuju se od oboljelog do oboljelog, a mogu uključivati: nadimanje i bol u trbuhu, kroničnu dijareju, gubitak tjelesne mase, plinove, svijetlu stolicu, bolove u kostima i zglobovima, grčeve mišića, umor, usporen rast, napadaje, trnce u rukama i nogama, afte, kožni osip, promjene boje zubi i oštećenje zubne cakline, izostanak menstruacije…

Anemija, usporen rast, gubitak tjelesne mase, znakovi su malnutricije ili statusa loše uhranjenosti. Malnutricija je problem za svakoga, a osobito za djecu jer ona trebaju adekvatan unos nutrijenata kako bi se pravilno razvijala i rasla.

Oštećenje tankog crijeva i problemi uzrokovani malapsorpcijom čine oboljele od celijakije rizičnima na nekoliko bolesti i zdravstvenih stanja, poput limfoma, adenokarcinoma i osteoporoze.

Osobitosti prehrane oboljelih od celijakije

Jedina sigurna terapija kod celijakije je stroga bezglutenska dijeta.

Odstranjenje glutena iz prehrane dovodi do potpune remisije, dok ponovno izlaganje glutenu izaziva recidiv bolesti. Celijakija se najčešće pojavljuje u starije dojenčadi i male djece, s početkom primjene pšeničnih proizvoda  u prehrani. Jedini način liječenja bolesti predstavlja doživotnu prehranu bez glutena, odnosno dijetu bez proizvoda koji sadrže pšenicu, raž i ječam. Zob je žitarica za koju se dugo smatralo kako nije sigurna za oboljele od celijakije. Razlog dosadašnjih preporuka o izbacivanju zobi iz prehrane je protein koji se nalazi u zobi, a sličan je glutenu. Rezultati istraživanja pokazali su kako je zob ipak sigurna za oboljele od celijakije. Međutim, želimo li biti 100 % sigurni, bolje je biti oprezan s uvođenjem zobi u prehranu.

Tijekom prvih nekoliko tjedana bezglutenske dijete preporučuje se dodatan unos vitamina, minerala i proteina u svrhu saniranja deficita i popunjavanja rezervi nutrijenata. Nekim pacijentima potrebni su mjeseci ili čak godine dijetoterapije za potpuni oporavak.

Prehrana oboljelih od celijakije mora zadovoljavati potrebe za svim esencijalnim nutrijentima, a ne smije sadržavati pšenicu, raž i ječam. Gluten može biti prisutan u prehrambenim proizvodima kao temeljni sastojak ili dodan kao derivat ukoliko se hrana procesira, te e od izrazite važnosti pažljivo čitati deklaraciju na proizvodu. Skriveni izvori glutena uključuju aditive, konzervanse i različite stabilizatore koji se nalaze u procesiranoj hrani, lijekovima i sredstvima za održavanje higijene usta. Poznato je da je gluten vrlo koristan emulgator i stabilizator koji se često primjenjuje u prehrambenoj industriji. Hidrolizirani biljni proteini mogu biti porijeklom iz pšenice, soje, kukuruza ili mješavine spomenutih žitarica. “Škrob” je pojam koji se često nalazi na listama sastojaka. Nažalost, vrlo je rijetko zapisano koja je vrsta škroba upotrijebljena. Može se raditi o pšeničnom škrobu koji sadrži gluten, ali i o bezglutenskom škrobu riže, kukuruza ili krumpira.

Budući da se brašno i žitarice često koriste pripripravi jela, valja voditi računa o metodama pripreme, posebice u restoranima. Također, prilikom priprave, primjerice kukuruznog kruha, često dolazi do kontaminacije pšeničnim ili raženim brašnom, a poznato je da su i male količine glutena problematične za oboljele.

Oboljeli od celijakije često ne mogu biti potpuno sigurni konzumiraju li gluten ili ne. Kao oznaka bezlutenskih proizvoda vrijedi riječ “bezglutenski”, ili znak precrtanog žitnog klasa, a takvi proizvodi zakonski mogu sadržavati do 20 mg/kg glutena, što se smatra prihvatljivom i sigurnom granicom za oboljele.

Svježe, smrznuto ili konzervirano voće i povrće bez dodataka je dozvoljeno, a preporučuju se i voćni sokovi. Dozvoljeno je i mlijeko i mliječni proizvodi ukoliko im nisu dodani aditivi glutena, a isto vrijedi i za meso, perad, ribu, jaja i soju.

Nepodnošenje laktoze, odnosno nemogućnost probavljanja mliječnog šećera, ponekad se javlja kao sekundarni simptom celijakije. Kod takvih slučajeva uz bezglutensku dijetu ujedno je potrebno provoditi prehranu s niskim udjelom laktoze (mlijeka i mliječnih proizvoda). Nakon izvjesnog perioda terapije bezglutenskom dijetom, mukozno tkivo gastrointestinalnog sustava se oporavlja i razina enzima laktaze se normalizira, a time nestaju tegobe nepodnošenja laktoze.
Energetski unos oboljelih od celijakije treba biti oko 20 % viši od uobičajenog u periodima kada se manifestira malapsorpcija te je izražen gubitak nutrijenata putem fecesa. Izostanak simptoma nakon unosa spornih namirnica ne znači nužno da su crijevne resice ostale neoštećene, jer je često potrebno nekoliko sati da se simptomi pojave.

Potrebno je naglasiti da bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam, a gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga sačinjavaju su zamjenjive brojnim drugim prehrambenim izvorima. 

Kako biste bili sigurni da dobro provodite dijetu, potrebno se redovito kontrolirati i provjeravati vrijednost tkivne transglutaminaze te posjećivati vašeg nadležnog gastroenterologa i kliničkog nutricionista.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Komplikacije poremećaja prehrane

Komplikacije poremećaja prehrane – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePosljedica poremećaja prehrane o kojima se govori u ovom članku prvenstveno žele ukazati na niz komplikacija povezanih s otkazivanjem organa, psihičkim poremećajima i preuranjenom smrtnošću. Naime, nova studija obavljena u časopisu British Medical Journal ukazuje kako su rizici od ozbiljnih tjelesnih bolesti, psihijatrijskih poremećaja i prerane smrti znatno povećani kod osoba s poremećajima prehrane nakon […]

Crijeva ZB (6)

Nadutost i plinovi – kad crijeva govore više nego što bismo htjeli

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKako mikrobiom i prehrana utječu na osjećaj nadutosti – i što je zapravo low FODMAP dijeta? Nadutost i stvaranje plinova spadaju među najčešće probavne tegobe današnjeg čovjeka. Iako su najčešće bezopasne, mogu biti izrazito neugodne, utjecati na samopouzdanje i svakodnevne aktivnosti te ponekad ukazivati na poremećaje ravnoteže u crijevima koji zahtijevaju pažnju. Plinovi u crijevima […]

Terapija

Zašto se ubrzani otkucaji srca vraćaju nakon prestanka terapije iako su nalazi uredni?

Bolji san Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam ZB (4)

Svakodnevna izloženost mikroplastici mogla bi poticati srčane bolesti

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovo istraživanje tima sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrilo je da rutinska izloženost mikroplastici može ubrzati razvoj ateroskleroze, suženja arterija povezanog sa srčanim i moždanim udarima. Mikroplastika su sitne čestice koje se oslobađaju iz ambalaže, tkanina i uobičajenih plastičnih proizvoda. Negativan učinak mikroplastike na zdravlje zabilježen je samo kod muških miševa. No rezultat ne iznenađuje previše, […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]