Endometrioza i prehrana

Poštovani,

imam dijagnozu endometrioze od prije 2 mjeseca, ali njene simptome puno puno duže. Dosta često mi pravi probleme, a još uvijek se nisam privikla i ne znam kako ju smiriti. Zanima me kakva je prehrana poželjna kod endometrioze? Čitala sam da je to jako važno, ali iskreno ne znam što bih jela i što bih trebala izbjegavati. Ako može da mi kažete malo više o tome, molim vas.

2.6.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Endometrioza je poremećaj u kojem tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan nje te se, pod utjecajem hormona koji se ciklički luče u tijelu žene, ponašaju kao i maternici – rastu, krvare, stvaraju ožiljke i priraslice. Osim boli, endometrioza uzrokuje i neplodnost – ožiljci i priraslice mogu začepiti jajovode, a smatra se i da endometrioza može oštetiti jajnu stanicu te stvarati nepovoljne uvjete u maternici odnosno spriječavati primanje oplođene jajne stanice.

Endometrioza se ne može izliječiti, no može se držati pod kontrolom određenim kirurškim i nekirurškim metodama, a svakako si možemo pomoći pravilnim odabirom namirnica i načina prehrane.

Izbjegavajte „loše“ masti

Stanje endometrioze pogoršava prehrana koja je bogata trans masnim kiselinama. U prilog izbacivanju namirnica koje sadrže trans masti govori istraživanje iz 2010. godine u časopisu  Human Reproduction koje je pokazalo kako žene s dijagnosticiranom endometriozom češće konzumiraju trans masti u usporedbi sa ženama koje nemaju endometriozu. Kod kupovine procesiranih namirnica poput keksa, grickalica i slično na deklaraciji, u popisu sastojaka, treba obratiti pozornost nalaze li se hidrogenirana biljna ulja te takve namirnice izbjegavati.

Namirnice koje utječu na regulaciju hormona, posebno ravnotežu estrogena u organizmu, mogu negativno utjecati na stanje endometrioze. Posebno je važno ograničiti ili izbjegavati namirnice koje potiču upalu u organizmu poput alkohola, kofeina, glutena i crvenog mesa.

Što se tiče unosa crvenog mesa kod endometrioze, istraživanja su podijeljena. Moguće je da crveno meso povećava razinu hormona estrogena u organizmu te na taj način povećava rizik od endometrioze ili pogoršava postojeće stanje.

Alkohol i kofein dovode se u vezu s povećanjem razine estrogena u organizmu, stoga bi ih bilo mudro ograničiti u prehrani.

„Dobre“ masti, obilje voća i povrća i „low FODMAP“ dijeta kao pozitivci

Na popisu namirnica koje povoljno djeluju nalaze se namirnice bogate protuupalnim omega-3 masnim kiselinama. Riba je njihov glavni izvor, a ne volite li ribu, razmislite o njihovom unosu u obliku dodatka prehrani te biljnim izvorima poput lanenog ulja, sjemenki i orašastih plodova.

Prehrana koja obiluje svježim voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama odlična je prehrambena strategija iz nekoliko razloga poput prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa. Zbog mogućeg štetnog djelovanja pesticida, savjetuje se odabrati organski uzgojeno voće i povrće.

S voćem, povrćem i kvalitetnim žitaricama borimo se protiv upale, oksidativnog stresa i boli, a dodatnu pomoć mogu osigurati i protuupalni začini poput kurkume.

Izraz FODMAP odnosi se na fermentabilne oligosaharide (uključujući fruktooligosaharide iz pšenice, raži, luka, češnjaka, artičoka, te galaktooligosaharide iz graha, slanutka i leće), disaharide (mliječni proizvodi osim tvrdog sira), monosaharide (voće koje sadrži više fruktoze nego glukoze, med, jabuke, mango, kukuruzni sirup) i poliole (sorbitol, manitol, jabuke, kruške, gljive, cvjetača, maltitol, ksilitol), a „low FODMAP“ znači niski unos navedenih namirnica i sastojaka hrane. Ovakav način prehrane s niskim udjelom prirodnih šećera može smanjiti simptome kod bolesnika s određenim poremećajima crijeva, poput sindroma iritabilnog crijeva, no pokazalo se i kako pomaže i ženama koje pate od endometrioze. S obzirom da je „low FODMAP“ dijeta prilično restriktivna eliminacijska dijeta, odlučite li se isprobati ovu dijetu poželjno je u suradnji s nutricionistom složiti uravnotežen plan prehrane.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Glavobolja

Kako se prehranom boriti protiv glavobolja

Prema međunarodnoj klasifikaciji glavobolja postoji čak 14 različitih vrsta glavobolja. Glavobolje su glavni uzročnik privremene nesposobnosti za rad u osoba mlađih od 50 godina, a procjenjuje se da je prevalencija glavobolje u svijetu oko 14%. Glavobolje pogađaju žene dva do tri puta češće nego muškarce. Također, napadi glavobolje u ženskoj populaciji su jači, dulje traju […]

Natrijev glutamat

Omraženi natrijev glutamat kao potencijalno rješenje velikog javnozdravstvenog problema

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da opasno pretjerujemo s unosom soli u hrani i da prosječno globalno gledano svakodnevno unosimo dvostruko više soli nego što se preporuča. Visoki unos  soli značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, a procjenjuje se da kada bi države intervenirale, da bi se moglo do 2030. godine […]

Prehrana

Seboroični dermatitis vlasišta

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]