Imam multiple intolerancije na hranu. Jeste li imali ovakav slučaj i što mi je činiti?

Poštovani,

Radila sam ImmunoPro test 2017. gdje se pokazalo da imam visoku intoleranciju na gluten, mlijeko, kvasac i još na 20-tak vrsta povrća koje sam izbjegavala i uz pomoć rotacijske dijete za mjesec dana se doslovno ispuhala te došla na svojih 54 kg i poleta.
No, upućena sam gastroenterologu na KBC na specifične pretrage iz krvi, a onda mi je opet uvela Gluten prvo na mjesec pa na 3 mj. (gastroskopija pod narkozom) jer sam toliko bila onemoćala na opetovanoj glutenskoj prehrani. Iako sam odmah iza pretrage ukinula gluten odtada (2019.) je bez obzira na mali unos bezglutenske hrane počelo debljanje (meteorizam, nakupljanje vode) i postupno sam došla na 74 kg uz osjećaj težine, umora, zatvora, promjena raspoloženja i sl. Rečeno mi je da se radi o poremećaju osovine mozak-crijeva, te da će potrajati dok se vratim na staro prihvatljivo, no niti uz pomoć kloničkog farmakologa nikako se riješiti plinova.
Zanima me jeste li imali ovakav slučaj i što mi je činiti?

Hvala unaprijed,

31.7.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Niste naveli što je bio zaključak nakon učinjene gastroskopije? Ako je celijakija isključena, očito se radi o NCGS – intoleranciji glutena neovisnoj o celijakiji i intoleranciji laktoze. Neobično je da se tegobe nisu povukle nakon što ste ponovno izbacili gluten (i laktozu?) unatrag tri godine.

Možda bi Vam koristilo da se javite nutricionistu koji bi Vam izradio personalizirani plan prehrane i prošao s Vama detaljno kroz prehrambene navike i tegobe kako bi se otkrio potencijalni prehrambeni uzrok Vaših tegoba i prilagodila prehrana.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika