Imam multiple intolerancije na hranu. Jeste li imali ovakav slučaj i što mi je činiti?

Poštovani,

Radila sam ImmunoPro test 2017. gdje se pokazalo da imam visoku intoleranciju na gluten, mlijeko, kvasac i još na 20-tak vrsta povrća koje sam izbjegavala i uz pomoć rotacijske dijete za mjesec dana se doslovno ispuhala te došla na svojih 54 kg i poleta.
No, upućena sam gastroenterologu na KBC na specifične pretrage iz krvi, a onda mi je opet uvela Gluten prvo na mjesec pa na 3 mj. (gastroskopija pod narkozom) jer sam toliko bila onemoćala na opetovanoj glutenskoj prehrani. Iako sam odmah iza pretrage ukinula gluten odtada (2019.) je bez obzira na mali unos bezglutenske hrane počelo debljanje (meteorizam, nakupljanje vode) i postupno sam došla na 74 kg uz osjećaj težine, umora, zatvora, promjena raspoloženja i sl. Rečeno mi je da se radi o poremećaju osovine mozak-crijeva, te da će potrajati dok se vratim na staro prihvatljivo, no niti uz pomoć kloničkog farmakologa nikako se riješiti plinova.
Zanima me jeste li imali ovakav slučaj i što mi je činiti?

Hvala unaprijed,

31.7.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Niste naveli što je bio zaključak nakon učinjene gastroskopije? Ako je celijakija isključena, očito se radi o NCGS – intoleranciji glutena neovisnoj o celijakiji i intoleranciji laktoze. Neobično je da se tegobe nisu povukle nakon što ste ponovno izbacili gluten (i laktozu?) unatrag tri godine.

Možda bi Vam koristilo da se javite nutricionistu koji bi Vam izradio personalizirani plan prehrane i prošao s Vama detaljno kroz prehrambene navike i tegobe kako bi se otkrio potencijalni prehrambeni uzrok Vaših tegoba i prilagodila prehrana.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]