Inzulinska rezistencija

Imam hipotireozu i uzimam Euthyrox, 6×50 mg i 1×25 mg. Na redovnoj kontroli, požalila sam se doktoru da mi se često uzlupa srce, pogotovo kad se smirim i ne radim ništa. Osim toga imam napadaje gladi, slabost i drhtavicu pa me poslao da napravim test na inz. rezistenciju. Ovakvi su bili nalazi:
(vP) glukoza 0 min 4.5 (o ) mmol/L 4.2 – 6.4
(vP) glukoza 120 min. 3.2 ( o ) mmol/L < 7.8 (S) Inzulin 20.6 (o ) pmol/L natašte 17.8 - 173 Napomena: Vrijednost natašte odnosi se na mjerenje nakon noćnog odmora i 8 - 12 sati gladovanja. Inzulin (120`) 134.9 pmol/L konzultirati se s liječnikom Napomena: Inzulin nakon 120 minuta PRETRAGE U MOKRAĆI (U) leukociti 25/ μl; + neg. (U) nitriti neg μmol/L neg. (U) urobilinogen 17 μmol/l; + μmol/L normalan (U) proteini 0.25 g/l; + g/L neg. (U) pH 6.5 ( o ) 5.0 - 9.0 (U) eritrociti 25/ μl; ++ neg. (U) spec. težina 1.020 ( o ) 1.002 - 1.030 (U) ketoni 0.5 mmol/l; + mmol/L neg. (U) bilirubin 17 μmol/l; + μmol/L neg. (U) glukoza norm mmol/L norm. (U) boja žuta svijetlo žuta (U) izgled lagano zamućen bistra SEDIMENT URINA (U) eritrociti 4-5 0 - 2 (U) leukociti 4-6 0 - 2 (U) cilindri / (U) kristali / (U) stanice 15-20 pločastog epitela (U) dosta sluzi (U) dosta bakterija (U) Molim vas savjet što raditi sad - jasno mi je da moram promijeniti prehranu i već sam počela, no ima li to veze s lupanjem srca koje me jako smeta? Također, kakve veze ima urin s tim i bih li trebala po pitanju urina nešto dalje poduzimati? Puno hvala.

24.7.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Vaše nalaze ćete trebati prokomentirati s nadležnim liječnikom pa se prehrana treba uskladiti nakon konačne dijagnoze.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam ZB (4)

Svakodnevna izloženost mikroplastici mogla bi poticati srčane bolesti

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovo istraživanje tima sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrilo je da rutinska izloženost mikroplastici može ubrzati razvoj ateroskleroze, suženja arterija povezanog sa srčanim i moždanim udarima. Mikroplastika su sitne čestice koje se oslobađaju iz ambalaže, tkanina i uobičajenih plastičnih proizvoda. Negativan učinak mikroplastike na zdravlje zabilježen je samo kod muških miševa. No rezultat ne iznenađuje previše, […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]