Lažni nagon na nuždu

Hej da te pitam nesto Samo mi reci da nije strasno da se ne brinem opet Imam nagon potjera me u wc I nece Nema nista Kada idem Ovo je vec 9 put da to probavam Nece Nadam se da nije tvrda stolica Izlaze samo gasovi Znaci imam nagon potjera me A kada idem nista Nista ne ide Prevari me Nije nista lose Jel tako I onda gledam stomak kakav mi je Jel naduvan tvrd nije Znaci bude nagon a kada odem nema nistaJa sam cula da to budu nervozna crijeva Znaci lazni nagon imam Nije to zatvor Jel tako Znaci mene potjera nece Ja se napnem nece Nije to zatvor nadam se Iskreno A i da je tvrdo izaslo bi vjeruj mi

2.6.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Niste naveli imate li stolicu redovito i je li tvrda ili normalne konzistencije. Simptomi koje navodite mogu biti povezani uz zatvor, međutim, ako ste taj dan već imali normalnu stolicu, onda je teško procijeniti o čemu je riječ, bez pregleda gastroenterologa. Moguće je i da se radi o sindromu iritablinog crijeva što ste sami posumnjali.

U nastavku su savjeti za prirodno olakšavanje tegoba sa zatvorom;

• Konzumirajte hranu bogatu neprobavljivim prehrambenim vlaknima. Vlaknima su posebno bogate mekinje, svježe voće i povrće. Posebno se preporučuju jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunarke, sjeme psilliuma, chia sjemenke, laneno sjeme i cjelovite žitarice.
• Svakoga dana konzumirajte pet ili više serviranja voća i povrća.
• Pijte obilje tekućine, posebice vode. Voda je najbolji prirodni ‘omekšivač’ stolice, a ujedno prevenira konstipaciju (zatvor).
• Dnevno uzimajte 1-2 žlice lanenog ulja ili lanenih sjemenki umiješanih u jogurt.
• Ako vam je dostupno, svakodnevno konzumirajte tamno bobičasto voće poput borovnica, crnog ribiza, višanja i sokove od ovog voća. Ovo je voće bogato proantocijanidinima, biljnim kemikalijama koje jačaju kapilare i vene i tako štite od hemoroida.
• Izbjegavajte kavu, alkohol i jake začine (primjerice čili), posebice u vrijeme kada su hemoroidi ispoljeni.
• Izbjegavajte crveno meso i mesne prerađevine, osjetljive osobe često reagiraju pojavom hemoroida na konzumaciju ovih namirnica.
• Čokolada i crno vino također mogu biti okidači nastanka hemoroida, stoga izbjegavajte ove namirnice ako znate da vam izazivaju tegobe.
• Izbjegavajte cjelodnevni unos suhe hrane poput sendviča i industrijski prerađenih proizvoda. Tijekom dana obavezno pojedite barem jedan kuhani obrok, a neka juhe čine nezaobilazan dio svakodnevnog jelovnika.
• Izbjegavajte korištenje agresivnih laksativa i redovito koristite probiotike.
• Bavite se umjerenom tjelovježbom, izbjegavajte duge periode stajanja i sjedenja.
• Ne naprežite se pretjerano tijekom nužde i nemojte provoditi duga razdoblja sjedeći na nužniku.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ostale kategorije

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?