Mekana stolica

Poštovani,

Unazad dva-tri mjeseca imam problema sa stolicom. Stolica je mekana ili je proljev. Vadio sam krv, sve je bilo u redu, nosio tri uzorka stolice na analizu za bakterije i parazite i takoder je sve bilo u redu. Sam ne mogu definirati je li hrana uzrok probavnim smetnjama jer nekad kada i jedem istu hranu stolica bude normalnija, a nekad uzrokuje proljev. Zanima me koja bi daljnja procedura bila, osim vađenja krvi i uzoraka stolice, da se otkrije što bi moglo biti.
Također kontinuirano konzumiram probiotike kako bih ublažio i pripomogao smanjiti probavne smetnje, ali nema pretjeranog učinka. Uz probleme sa stolicom primijetio sam češću nadutost i plinove (na masi nisam ništa izgubio).

Lijep pozdrav

17.12.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Ako ste otklonili sve sumnje na konkretne uzročnike bolesti probavnog sustava, moguće je da se radi o sindromu iritabilnog crijeva s predominantnom dijarejom. U tom slučaju preporučuje se primjena visokodoziranih probiotika s više sojeva. Također, potrebno je izbjegavati namirnice koje doprinose pojavi mekše stolice i proljeva. Poželjno je voditi dnevnik prehrane i simptoma. Također, uz pomoć iskusnog nutricionista možete pokušati provesti tzv. eliminacijsku FODMAPS dijetu kroz nekoliko tjedana, budući da se u studijama pokazala korisnom u ublažavanju simptoma IBS-a.

Osim toga, možete pokušati s primjenom pripravaka koji sadrže određene vrste vlakana i tanine te prirodne adsorbense.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Namirnice

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Probiotik

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Crijeva

Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDivertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha. Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih […]

Italija

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?