Pitanje u vezi proteina

Pozdrav imam jedno pitanje u vezi proteina.

Naime treniram fudbal i kod kuće radim bodyweight vežbe, ne mislim ići u teretanu, nisam debeo, a nisam baš mršav, generalno mislim da mi ishrana nije bas usklađena i malo je skupo hraniti se pravilno. Da li je dobra opcija uzimati whey protein? Kako on djeluje na organizam? Šta će biti nakon prestanka uzimanja? Imam 21 godinu.

Srdačan pozdrav!

30.12.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Pravilna prehrana temelj je zdravlja rekreativaca i profesionalnih sportaša. Dodaci prehrani su često potrebni, ali se ne trebaju razmatrati kao zamjena za uravnoteženu prehranu.

Iako su ugljikohidrati temeljni supstrat za osiguravanje adekvatne tjelesne aktivnosti i popunjavanje rezervi glikogena, najveći interes za dodatnom primjenom pojedinog makronutrijenta odnosi se na proteine. Proteini su često isticani kao „kritični nutrijent“, a manipulacije pojedinim vrstama aminokiselina s potencijalnim anaboličkim učinkom intrigiraju znanstvenike u ovome području već desetljećima. Proteini su uz vodu glavni sastavni dio ljudskog tijela (grade mišiće, enzime, hormone, kožu…), a ako je snabdijevanje nedovoljno, tijelo poseže za vlastitim proteinima što je u svakom slučaju nepovoljno. Proteine grade 20 različitih aminokiselina od kojih je barem 9 esencijalnih (izoleucin, leucin, lizin, metionin-cistin, fenilalanin-tirozin, treonin, triptofan i valin, histidin) koje naš organizam ne može sam sintetizirati.

Biološka vrijednost, odnosno kvaliteta proteina ovisi o sadržaju esencijalnih aminokiselina i mogućnosti njihove resorpcije. Maksimalnu biološku vrijednost (BV 100) ima tzv. idealni protein, a to znači da se 100% unesene količine proteina može pretvoriti u tjelesni protein. Svakako treba izdvojiti protein sirutke (whey protein) koji ima visoku biološku vrijednost, te kazeinat, protein jaja, sojin protein, a posljednjih se godina sve češće nalaze i proteini graška i konoplje. Za potrebe sportaša zanimljivi su proteinski koncentrati (80 – 90 %). Protein sirutke je vrlo učinkovit i pored visoke biološke vrijednosti sadrži i značajnu koncentraciju aminokiselina razgranatih lanaca (BCAA) i imunoglobulina (antitijela) koji su aktivni u borbi protiv infekcija. Protein sirutke može biti dodatno obogaćen l-glutaminom, što je povoljna karakteristika takvih proizvoda. Općenito, na tržištu postoji velika raznolikost među proteinskim pripravcima, koji su najčešće dostupni u praškastom obliku. Obično sadrže izolate, hidrolizate i koncentrate proteina u različitim kombinacijama i omjerima. Neki su pripravci obogaćeni i ugljikohidratima i/ili vitaminima, te sadrže različite arome i sladila radi korekcije okusa.

Osobe koje se ne bave tjelesnom aktivnošću trebaju dnevno unositi 0,8 g proteina po kilogramu tjelesne mase. Samo po sebi razumljivo je da je kod povišene izmjene tvari u organizmu, a time i “trošenja” proteina pri naporima potrebno povisiti unos proteina i prilagoditi ga intenzitetu sportske aktivnosti. Tako je kod aktivnosti srednjeg intenziteta obično potrebno 1,0-1,5 g proteina po kilogramu tjelesne mase, a kod profesionalnog bavljenja sportom, potrebe se povećavaju i do 2,0 g/kg tjelesne mase.

Primjena dodatnih aminokiselina učestala je praksa u brojnoj tjelesno aktivnoj populaciji, a na raspolaganju su pripravci u obliku proteinskih hidrolizata (kratkolančani peptidi koji sadrže 2-5 povezanih aminokiselina) i pojedine slobodne aminokiseline. Proteinski hidrolizati ne zahtijevaju puno vremena za probavu te se resorbiraju za 30-60 minuta. Stimuliraju izgradnju tjelesnih proteina i optimiraju regeneraciju nakon treninga. Ukoliko želimo potaknuti ciljanu izmjenu tvari, valja posegnuti za slobodnim aminokiselinama. Primjernice, L-glutamin je odgovoran za dobro funkcioniranje imunosnog sustava, a predstavlja i izvor energije jer se po potrebi konvertira u glukozu.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Probavni sustav

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Poznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Starenje

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Prehrana

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Infekcija

Uvećani testis – je li to tumor ili infekcija?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]