Probava

Poštovani,
imam 20 godina, i trenutno lošu probavu. U smislu da obavljam nuždu svakodnevno, ali imam problema sa tvrdim stolicom. Moram naglasiti da se trenutno nalazim u PMSu , i da mi se znalo događati i prije u tom periodu da proizvodim”loptice”, ali traje sad više od 10ak dana te iščekujem menstruaciju. Pijem dovoljno vode preko 1,5l dnevno, promijenula sam i prehranu, uvela vlakna i sl.ali i dalje ništa. Fozički sam prilično neaktivna. Kod tvrde stolice nemam drugih problema, posebnog naprezanja ni boli, samo što je kurta i tvrda i “teže je”, ali ne preveliko naprezanje. Boli nema ni u trbuhu niti bilo kakvih drugih problema što bi me smetali. Može li to biti povezano sa ciklusom ili fizičkom aktivnošću?
Lp

27.1.2017

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Hormonske fluktuacije u razdoblju prije mjesečnog krvarenja, kao i neaktivnost koju opisujete mogu biti uzrokom vaše konstipacije. Kako biste spriječili pojavu konstipacije i ublažili simptome koji vam izazivaju nelagodu, pokušajte se pridržavati dolje navedenih prehrambenih mjera:

• Konzumirajte hranu bogatu neprobavljivim prehrambenim vlaknima. Vlaknima su posebno bogate mekinje, svježe voće i povrće. Posebno se preporučuju jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunarke, sjeme psilliuma, mljeveno laneno sjeme, chia sjemenke i cjelovite žitarice.
• Svakoga dana konzumirajte pet ili više serviranja voća i povrća.
• Pijte obilje tekućine, posebice vode. Voda je najbolji prirodni ‘omekšivač’ stolice, a ujedno prevenira konstipaciju (zatvor).
• Dnevno uzimajte 1-2 žlice lanenog ulja ili mljevenih lanenih sjemenki umiješanih u jogurt.
• Jedite suhe šljive i pijte mineralnu vodu bogatu magnezijem.
• Izbjegavajte cjelodnevni unos suhe hrane poput sendviča i industrijski prerađenih proizvoda. Tijekom dana obavezno pojedite barem jedan kuhani obrok, a neka juhe čine nezaobilazan dio svakodnevnog jelovnika.
• Izbjegavajte korištenje agresivnih laksativa.
• Bavite se umjerenom tjelovježbom

Ako ne uspijete s promjenama u prehrani, možete posegnuti za prirodnim supstancama poput psylliuma i laktuloze.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika