Štitnjača

Poštovanje,

smrsašala sam 12 kg (trenutno 42 kg), opada mi kosa, imam tahikardiju i jako sam slaba.
TSH je 1.50 a T3 mi je povišen, zbog toga i teško gutam.
Dimenzije štitnjače: DR 1,23 X 1,37 X 3,66 cm.
LR 1,24X 1,35 X 3,67, Isthmus 0,23 cm.

Da li je u pitanju hiper?

10.6.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

dijagnozu mora postaviti vaš endokrinolog.

Ako se potvrdi dijagnoza hipertireoze, u nastavku su naputci za prehranu. Hipertireoza uzrokuje pojavu širokog spektra simptoma, a njihov intenzitet ovisi o ozbiljnosti poremećaja, količini vremena proteklog od pojave hipertireoze te o dobi bolesnika. Najčešći simptomi hipertireoze su nervoza, drhtanje ruku, teže podnošnje topline, znojenje, proljev, gubitak kose, gubitak tjelesne mase, a moguća je i pojava neredovitih mjesečnica ili potpuni gubitak mjesečnice. Bolest se češće pojavljuje u žena nego u muškaraca i to u dobi između 20 i 40 godina. Kod liječenja hipertireoze antitireoidnim lijekovima, bolest se u 30 do 40 posto slučajeva ponovno pojavljuje.

Osobe s hipertireoidizmom imaju tendenciju gubitka tjelesne mase budući da im se bazalni metabolizam povećava. Kao normalni tjelesni mehanizam, javlja se pojačani apetit jer tijelo nastoji kompenzirati povećanu potrošnju energije.  Stoga može doći do izrazitih oscilacija u tjelesnoj masi pa valja posebnu pažnju obratiti na unos energije prehranom.

Preporučuje se hrana koja koči sintezu hormona štitnjače poput kupusa, brokule, karfiola, kukuruza, slatkog krumpira, gorušice, soje, kikirikija, pinjola, bresaka i krušaka. Što više navedenih namirnica valja konzumirati u sirovom stanju. Može se pokušati i s izbacivanjem mliječnih proizvoda na neko vrijeme, a svakako valja u potpunosti izbaciti stimulanse poput kave, čaja, nikotina i napitaka s kofeinom.

Vitamini B kompleksa i esencijalne masne kiseline igraju važnu ulogu u funkciji štitnjače te se preporučuje dodatak pivskog kvasca i suplementa esencijalnih masnih kiselina te odabir hrane bogate ovim nutrijentima.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam ZB (4)

Svakodnevna izloženost mikroplastici mogla bi poticati srčane bolesti

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovo istraživanje tima sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrilo je da rutinska izloženost mikroplastici može ubrzati razvoj ateroskleroze, suženja arterija povezanog sa srčanim i moždanim udarima. Mikroplastika su sitne čestice koje se oslobađaju iz ambalaže, tkanina i uobičajenih plastičnih proizvoda. Negativan učinak mikroplastike na zdravlje zabilježen je samo kod muških miševa. No rezultat ne iznenađuje previše, […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]