tupa bol u leđima i želucu
Poštovani,
Vec mjesec dana mucim muku s tupom boli u leđima. Operirala sam zucnu vrecicu lani, sve je dorbo prsolo, moram reci da sada problimikoje imam slicno bole.
Radila sam ultrzvuk abdomena i sve j eok, gusteraca malo svijetlija, zucovid milimetar zadebljan/prosiren. Vadila amilazu sve ok, isto ako i negativan nalaz na helio bakteriju. Popila sma dvije utre ranisan tableta koje su umanjile intezitet boli, sad pijem controlc. Ima dana kad je ok, dok je uglavnom barem jednom korz dan bol prisutna. Najgore mi je cak i od boli i od svgea to sto u zdanjih destak dana imam cudan mentloni/hladni okus u ustima, vadili secer on je 4,1.
Imam 30 godina, ovo me sve vec dosta brine.
Molim vas za neki savjet, puuno hvala!
28.11.2017
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPostovana,
Preporučila bih Vam da ipak nastavite s gastroenterološkom dijagnostičkom obradom ako simptomi ne posustaju. Također, obratite pažnju pogoršavaju li se simptomi u ovisnosti o hrani koju konzumirate.
Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje probave, a time i kvalitete života jer smanjuje bol i nelagodu, te nerijetko utječe na smanjenje troškova vezanih uz bolesti gestrointestinalnog sustava.
Kod liječenja dispepsije vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike, te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći može biti i aloe vera te pčelinji proizvodi i ljekovito bilje.
Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati – najbolje nakon jela.
Poznato je da određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te stoga pogoduju refluksu. Stoga treba uzbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.
Osobe koje pate od GERB-a ne bi smjele lijegati nakon obroka, posebice ako je obrok bio obilan i bogat mastima i proteinima. Obilni obroci bogati mastima i proteinima stimuliraju obilno lučenje želučanih sekreta i usporavaju pražnjenje želuca. Stoga se ovim bolesnicima savjetuje umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i jaja 3 sata prije lijeganja.
Vrlo je važno i smanjiti razinu stresa te prakticirati redovite tehnike relaksacije poput joge, vježbi istezanja ili meditacije.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.