Tupa bol u trbuhu

Pozdrav,

imam 26 godina, visoka 165 cm, 71 kg, sestra preboljela leukemiju. Nemam poroka.

Prije godinu i pol osjetila sam probadajuću bol u lijevom donjem dijelu trbuha. Kratko je trajala i spontano prošla. Nakon nekog vremena bol se opet pojavila, ali tupa. Spontano prošla.

Vadila sam krv, urin te bila kod gastroenterologa i ginekologa. Krv u redu, u urinu bilo dosta bakterija. Ginekološki nalaz u redu (pronađena kandida,l iječena).

Gastroenterolog mi je ispipao trbuh i dijagnosticirao spazam crijeva i propisao Spasmomen koji nisam popila jer nakon pregleda duže vrijeme nisam imala bolova.

Nisam radila UZV abdomena. Stolicu imam oko 2-3x dnevno bez proljeva i zatvora. Nikakvih drugih simptoma nemam. Nekad imam osjećaj nedovoljnog pražnjenja.

Primijetila sam da se kod konzumiranja tamne čokolade javlja bol, a kod tvrđe stolice kao da osjećam prolazak stolice kroz debelo crijevo.

Bol se javlja uvijek na istom mjestu i spontano prolazi. Često na tom mjestu osjetim kao da imam zraka u crijevima.

Trebam li ipak popiti taj Spasmomen i koliko dugo bi trebala piti? Je li moguće da se radi o intoleranciji na određene namirnice, obzirom da sam imala jaku kožnu alergiju prethodno, za uzrok se smatralo bijelo brašno.

Molim mišljenje i koje pretrage bih još mogla uraditi? Ne radujem se kolonoskopiji.

Hvala i lijep pozdrav.

3.3.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

tegobe koje opisujete uklapaju se u spektar sindroma iritabilnog crijeva s predominantnom konstipacijom i bolovima. Spazmi su također česta karakteristika ovoga sindroma. Pokušajte s primjenom spomenutom lijeka, a prehranu prilagodite svojim tegobama.

Ako je bila sumnja na brašno kod kožnih manifestacija, bilo bi uputno napraviti i testiranje na celijakiju i test na nutritivne alergene. 

Svako dobro i lijep pozdrav.

 

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Trbuh

Zelenom mediteranskom prehranom učinkovito se gubi masno tkivo na području trbuha

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Smanjenje količine visceralnog masnog tkiva smatra se pravim ciljem mršavljenja i predstavlja važniji indikator uspješnosti nekog dijetnog režima od opsega struka ili ukupne tjelesne mase u kilogramima. Za razliku od masnog tkiva smještenog na bokovima, visceralno masno tkivo proizvodi hormone i „otrove“ odnosno upalne spojeve povezane s višim rizikom od bolesti srca, dijabetesom, demencijom i […]

Trudnoća

Što kada trudnica ima ili želi piercing ?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ovakvo pitanje bilo bi nezamislivo prije koje desetljeće, u vrijeme kada su majke današnjih mladih trudnica bile tek punoljetne. Vremena se mijenjaju, u nekim sadržajima na bolje, u drugima baš i ne, ali je činjenica kako neka „(dobra), stara vremena” ostaju tek stihovi u pjesmama. U tekstu koji je pred vama, razmotrit ćemo kako postupati […]

Jetra

Trbuh mi je narastao u zadnjih godinu dana. Je li jetra uzrok tome?

Škola

Kako procijeniti može li dijete u školu ako se ne osjeća dobro?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Svakom je roditelju poznata situacija u kojoj dijete neposredno pred polazak u školu kaže da se ne osjeća dobro. Ako nema objektivnih pokazatelja bolesti, ponekad nije lako odlučiti treba li dijete poslati u školu ili je bolje da taj dan ostane kući. Najvažnija je dobrobit i sigurnost djeteta Ako se dijete ne osjeća dobro, treba […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Psorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Poznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]