Visoki kolesterol

Pozdrav,

nakon crijevne viroze praćene povraćanjem, proljevom, simptomi mučnine produžili su se na tri tjedna. Cijelo vrijeme nisam konzumirala ništa osim vode, čaja, max. dvije banane na dan, nekoliko bobi štapića, apsolutno ništa drugo od ugljikohidrata, jedan dan komadić kuhane teletine.

Liječnica opće medicine je bila dva tjedna na godišnjem i sada me poslala vaditi krv, a pregled gastroenterologa imam za tri tjedna.

Ono što me je iznenadilo je lipidogram:
Kolesterol 7,5
Trigliceridi 1,9
LDL kolesterol 5,2
HDL kolesterol 1,4
AST 40
ALT 74
GGT 45

Žuč mi je odstranjena prije deset godina. Zaista me zanima otkud tolike razine masnoća nakon tri tjedna gladovanja jer zaista nisam ništa drugo jela.

Hvala na odgovoru.

3.3.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

niste naveli koliko imate godina. Isto tako, pitanje je koliki je Vaš indeks tjelesne mase i prehrambene navike prije crijevne viroze. Također, bitno je znati imate li u obitelji dislipidemije i može li se posumnjati u familijarnu hiperkolesterolemiju.

U svakom slučaju, vrijednosti nisu alarmantno visoke i bilo bi poželjno prehranu prilagoditi preporukama kod dislipidemija, a možete posegnuti i za dodatkom prehrani koji sadrži fitosterole u dozi od 2 g tijekom tri mjeseca te potom ponoviti lipidogram.

Kako bi se smanjio rizik nastanka ili pospješio oporavak od bolesti treba slijediti mediteranski model prehrane u kojem dominiraju žitarice, mahunarke, mnogo voća i povrća, nezasićene masti iz maslinovog ulja i plave ribe te niskomasni mliječni proizvodi. Unos soli ne bi smio biti veći od 5 g dnevno, a u osoba s hipertenzijom bi trebao biti čak i manji.

Budući da je prekomjeran broj kilograma u izravnoj vezi s povećanim rizikom od bolesti srca, prvi korak je obično gubitak suvišnih kilograma na način da se smanji kalorijski unos  za 300 do 500 kcal dnevno i uvede umjerena tjelesna aktivnost u trajanju od barem 30 minuta svaki dan (2,5 – 5 sati tjedno). Čak i skroman gubitak kilograma (5 – 10 % ) može rezultirati popravljanjem lipidnog profila i imati povoljan učinak na rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava u osoba s dislipidemijom.

Osim prilagođene prehrane i redovite tjelesne aktivnosti, u novim smjernicama navedeno je kako treba izbjegavati sve oblike izlaganja duhanskom dimu. Indeks tjelesne mase poželjno je održavati u rasponu od 20 – 25 kg/m2, a vrijednosti krvnog tlaka trebale bi biti niže od 140/90 mmHg.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika