bolovi u predjelu trbuha

konstantna bol u gornjem dijelu trbuha više na desnoj strani ispod dolnja dva rebra, bol koja se osjeti i u sredini leđa pa sve do desne lopatice.
apetit dobar, stolica 1-2 puta dnevno ( mekša ), imam 46 godina ( muškarac ), po nalazima od prije godinu dana imam kamen u bubregu veličine 3 mm, masnu jetru i 3,5 mm polip na žučnoj kesi
traje već nekih 10 dana
unaprijed hvala na odgovoru

22.1.2019

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Nakon što se na ultrazvuku trbuha uoči polip u žučnjaku te ako je veći od 10-12 mm ili ako u kontroli nakon 2-3 mjeseca značajno poraste, nužna je operacija žučnjaka. Polipi žučnjaka lokalizirana su zadebljanja sluznice žučnjaka, a mogu biti uzrokovani s dva medicinska stanja – kolesterolozom i adenomiomatozom stijenke žučnjaka. Dijagnoza se potavlja pregledom žučnjaka ultrazvukom. Pri tome treba pregeldati ultrazvukom sve čvrste organe u trbuhu – jetru, slezenu, gušteraču, oba bubrega, nadbubrežne žljezde, limfne čvorove oko aorte i velike krvne žile – aortu, šuplju venu i vene u jetri. Polipi se mogu javiti i na drugim unutrašnjim organima, kao što su crijeva, bubrezi i drugo. Postoji i familijarna sklonost u pojavljivanju polipa na određenim  organima, pa se u tom slučaju polipe može naći u obiteljima i kod ostalih srodnika. Osobito je važno isključiti pojavu polipa na debelom crijevu, pa preporučam da potražite savjet gastroenterologa koji će procijeniti eventualnu potrebu provođenja dodatne dijagnostičke obrade, kao što je na primjer kolonoskopija. U slučaju eventualnog nalaza polipa u debelom crijevu, treba odmah provesti njihovo kirurško odstranjenje.

Ukoliko se ne radi o alkoholom uzrokovanoj masnoj jetri (kada liječenje podrazumijeva apstinenciju od alkohola), govorimo o nealkoholnoj masnoj jetri. Uzroci nealkoholne masne jetre nisu u potpunosti jasni. Čimbenici koji mogu utjecati na razvoj ne-alkoholne masne jetre su: genetika, dob (češće se javlja kod sredovječnih osoba), prekomjerna težina ili pretilost (ove osobe često imaju i visoke razine kolesterola, triglicerida ili dijabetes), lijekovi, virusni hepatitis, autoimuna ili nasljedna bolest jetre, naglo mršavljenje, pothranjenost, prekomjerna konzumacija šećera i zaslađenih pića. Nedavna istraživanja pokazuju da bujanje bakterija u tankom crijevu i druge promjene u crijevima mogu biti povezane s nealkoholnom masnom jetrom. Nealkoholna masna jetra obično započinje bez vidljivih znakova i simptoma. Kada se simptomi pojave, oni mogu uključivati: debljanje, bol u gornjem desnom abdomenu, slabost, gubitak apetita, gubitak težine, nateknut trbuh, pad koncentracije. Ne postoje standardni lijekovi za liječenje ne-alkoholne bolesti masne jetre. Terapija za masnu jetru je prije svega usredotočena na kvalitetniju prehranu te na promjene u načinu života. Najbolji prirodni lijek za jetru je biljka Silybum Marianum odnosno sikavica.Kao aktivni sastojak, sikavica sadrži kompleks ljekovitih flavonoida sa skupnim nazivom silimarin. Zahvaljujući silimarinu, sikavica je nenadmašna u svojoj primjeni za detoksikaciju i zaštitu jetre. Silimarin znanstveno dokazano obnavlja oštećene stanice jetre i potiče rast novih stanica. Obratite se u vam anajbližu ljekarnu za više informacija o preparatim an abazi silimarina.

Kamen u bubregu može dovoditi do neugodnih simptoma ili posve neprimjetno rasti i oštećivati bubrežnu funkciju postupno. Kamen može nastati iz nama nepoznatih razloga ili kao posljedica ranije postojeće promjene u građi urotrakta, ali i kao posljedica nekih metaboličkih bolesti. Građa i oblik kanalnog sustava bubrega uvelike utječu na izbor terapijskog postupka olakšavajući  ili, katkad, posve onemogućavajući određeni oblik kirurškog liječenja. U većini slučajeva kamen se može izmokriti a ukoliko se jave simptomi ili značajna oštećenja kanalnog sustava burega, poteškoće u otjecanju mokraće i drugo što bi po odluci liječnika podrazumijevalo primjenu nekog terapijskog postupka, liječnik će preporučiti neki od raspoloživih endoskopskih, laserskih, izvantjelesnih ili kirurških postupaka.

Obzirom na karakter boli koji opsujete, dobro bi bilo pratiti funkciju jetre, žuči i gušterače. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika