Dijagnosticirana mi je kronična HBV infekcija, uzimam terapiju. Liječnik predlaže pauzu od terapije, no što ta pauza znači?

Postovani,

Od 2016 godine sam na terapiji Tenofovirom, jer mi je te iste godine dijagnosticirana kronicna HBV infekcija.

Nalazi iz 2016 god.
Hbs antigen ( pozitivan ).
Hbs antitijela ( pozitivan ).
Anti-Hbc Igm ( negativan ).

Terapiju uzimam redovno. Od 2016 godine do 2022 godine imao sam jedan kratak prekid uzimanja terapije, na sto je moj organizam poprilicno burno reagirao ( ALT 520 ). Sa terapijom sam nastavio nedugo nakon kad su uradjeni virusni markeri i HBV/DNA koji su pokazali da je bolest bez terapije aktivna. Od tada do danas krvna slika pa i sam ALT je puno bolji, s tim da mi je trebalo barem 5 mjeseci da ga dovedem blizu normanih referentnih vrijednosti.
Ono sto me buni su nalazi radjeni kroz svibanj 2022 god, naime HBsAg je negativan, Anti-HBs je negativan i Anti-HBc pozitivan. Naravno HBV/DNA nije utvrdjena. Napominjem da uzimam redovbo svoju terapiju kako sam naveo.
Lijecnik mi sugerira prekid/pauzu terapije kroz rujan ove godine, sto me jako veseli.
No sto prekid terapije znaci?
Jel moguce da smo tu istu bolest “uspavali”, i da se prekidom terapije nece sve vratiti na staro. Zbunjen.
Hvala.

21.7.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

U svrhu mogućeg odgovora na vaše pitanje, sa stranica Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” izdvojit ću sljedeće:

Cilj liječenja kroničnog virusnog hepatitisa je zaustavljanje replikacije virusa i smanjenje upalne aktivnosti bolesti, čime se bitno smanjuje rizik za razvoj fibroze, ciroze i hepatocelularnog karcinoma (HCC). Terapija također poboljšava kvalitetu života bolesnika. HBsAg negativizacija događa se rijetko, u 1-2% slučajeva (kod HBeAg negativnih) do 10% (kod HBeAg pozitivnih) kroz 5 godina liječenja te obično predstavlja funkcionalno izlječenje, te se u takvom slučaju terapija prekida. U svim ostalim slučajevima terapija je obično trajna.

Terapija nukeoz(t)idnim analozima je većinom trajna ili do negativizacije HBsAg. Kod HBeAg pozitivnih, koji postanu u tijeku terapije anti HBe negativni, terapija se daje još 12 mjeseci od toga događaja, a pacijent se i dalje prati u vezi aktivnosti bolesti.

Također, terapija se daje sve dok postoji dobar odgovor ili do pojave rezistencije na određeni lijek kada se on mijenja. Terapija je trajna u svih bolesnika s HBV cirozom.

Dobar odgovor na terapiju kod primjene nukleozidnih analoga definiran je sljedećim kriterijima:

  • virološki odgovor – negativan HBV DNA PCR (6 do 12 mjeseci od započinjanja terapije)
  • biokemijski – ALT u granicama normale
  • patohistološki – poboljšanje HAI indeksa za 2 boda bez pogoršanja fibroze u odnosu na stanje prije terapije.

Prekid terapije ponekad može uzrokovati tešku egzacerbaciju hepatitisa pa je kontraindiciran u bolesnika s cirozom. U nekih HBeAg negativnih bolesnika s niskom aktivnosti bolesti, koji su na terapiji preko 3 godine uz dobru supresiju viremije, može se prekinuti terapiju, ali i pomno pratiti moguću reaktivaciju bolesti u idućih 6 mjeseci i kasnije. U tom periodu potrebno je svakih 1 do 2 mj monitorirati HBV DNA i ALT. Terapija se ponovno započinje u reaktivaciji bolesti. Kod blažih oblika reaktivacije moguće je pričekati spontani ishod i eventualni gubitak HBsAg.

Cjelokupne smjernice za liječenje kroničnog hepatitisa B  možete naći na sljedećem linku:

https://bfm.hr/wp-content/uploads/2020/05/Smjernice-hep-B-final_web.pdf

Predlažem da slijedite savjete svog liječnika a ukoliko imate bilo kakvih dilema potražite dodatne konzultacije kod specijalista infektologa.

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika