Grlo

Poštovani, imam 44 godine, ne pijem, ne pušim, zdrava i nisam pila antibiotik od svoje 18 godine. Prije par dana počelo me boljeti grlo. Za dva dana se pogoršalo, otežano gutanje, jaka bol, osjećaj kao da mi je puno katara, stalna potreba pročišćavanja grla. U subotu ujutro nakon ustajanja uz jako naprezanje ispljunula sam gnojni čep velićine 7 mm koji je bio obložen sukrvicom. Jako sam se prestrašila otišla svojoj doktorici koja je dijagnosticirala anginu. Na tonsilama je pronašla dva gnojna čepića, grlo jako crveno, pluća i bronhi ok. Terapija sumamed tri dana. Nakon dvije tablete grlo me manje boli, još imam potrebu pročišćavati grlo, kao da mi nešto stoji u grlu. Jedino me brine što sam i jučer i danas ujutro prilikom naprezanja izbacila katar s malom količinom sukrvice (nije svježa krv). Molim vas neki savjet. S čime ispirati grlo, od čega je ta sukrvica ujutro, da li je moguće da sam prilikom izbacivanja tog gnojnog čepa (jako tvrdi) nešto oštetila u grlu. Hvala unaprijed na odgovoru.

14.12.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Kod upale dolazi do pojačanog protoka krvi kroz sluznicu, a zbog podražajnog kašlja može doći do ozljede sluznice zbog čega možete primijeiti tragove sukrvice u gnojnom ispljuvku. Osim toga, kao posljedica upale nastaje uvećanje tonzila, kao i pojava gojnih čepova što talođer dovodi do oštećenja sluznice.

Ispiranje grla možete provoditi tradicionalnim biljnim ili farmaceutskim pripravcima o čemu ćete podrobne savjete dobiti od vama najbližeg ljekarnika. Postoje već gotovi preparati za ispiranje ždrijela, a možete ih i sami pripremiti po savjetu ljekarnika. Blagotvorni učinak ima čaj od kadulje, a u bržem cijeljenju i ublažavanju nadražaja sluznice ždrijela mogu pomoći preparati na bazi propolisa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika