Rak dojke

Zanima me da li su sve žene jednako izložene mogućnosti da obole od raka dojke ili neke žene imaju veći rizik da obole od raka dojke i ako imaju, zbog čega je tako?

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

 

Od raka dojke oboljeti će tijekom života svaka 11. žena. Povećani rizik za obolijevanje od raka dojke imaju žene koje su: prvu menstruaciju imale prije 12. godine života, svoje prvo dijete imale nakon 30. godine života, menopauzu imale nakon 50. godine, žene koje su već imale neke netumorske bolesti dojke ili karcinom, žene koje su u obitelji imale srodnice po ženskoj crti nasljeđa oboljele od raka dojke, a posebno ako im je bolest otkrivena prije 40. godine života. Također, povećan rizik za obolijevanje od raka dojke imaju nerotkinje, žene sa nezdravim životnim navikama kao što su pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola, nedovoljno kretanje,nepravilna prehrana, te žene koje su izložene jakom stresu, te ionizirajućem zračenju.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Onkologija

Svjetski dan borbe protiv raka dojke

Mjesec listopad je posvećen je borbi protiv raka dojke, dok je 7. listopad obilježen kao svjetski Dan borbe protiv raka dojke. Povodom obilježavanja borbe protiv te opake bolesti cijeli tjedan posvećujemo toj aktualnoj temi.

Onkologija

Antidepresivi kao dodatna terapija boli onkoloških bolesnika

The International Association for the Study of Pain (IASP) definira bol kao neugodno senzorno i emocionalno iskustvo povezano s aktualnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.

Onkologija

Što je palijativna medicina i koje su perspektive palijativne skrbi u Hrvatskoj?

Ljudski život je jedan i neponovljiv i svako ljudsko biće ima pravo da ga dostojanstveno završi. Završetak ljudskog života u suosjećanju i ljudskom dostojanstvu je temeljni postulat.

Onkologija

Ozljeda koljena

Onkologija

Serumske vrijednosti Vitamina D u onkoloških bolesnika

Posljednjih dvadesetak godina istraživanja u području uloge vitamina D u imunološkim procesima, metabolizmu i onkologiji dobila su značajnu ulogu. Vitamin D receptor (VDR) nalazi se na normalnim stanicama.

Onkologija

Nedoumica o korištenju preparata za hormonalnu ravnotežu

Onkologija

Mjesto bikalutamida u hormonskoj terapiji raka prostate

Rak prostate je drugi po učestalosti malignom kod muškaraca, kako u zemljama Zapada tako i u Republici Hrvatskoj (16% od ukupno oboljelih muškaraca od raka). U Hrvatskoj je 2009.godine od raka prostate.

Onkologija

Karcinom prostate

Karcinom prostate je maligna bolest prostate od koje obolijevaju većinom muškarci stariji od 50 godina i jedan je od vodećih uzroka smrti .Ukoliko se javi u mlađih ljudi tada bolest ima lošiju prognozu.