Ako idem raditi OGTT trebam li prije prestati s uzimanjem terapije?

Poštovani,
prije pet godina rečeno mi je da imam inzulinsku rezistenciju te od tada pijem Glucophage XR 750 mg. Preporučeno mi je da opet odem na OGTT te me zanima je li prije istog potrebno prestati piti terapiju ili ne?
Unaprijed hvala.

28.11.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Obzirom da je kod Vas ustanovljen početni poremećaj metabolizma glukoze, preporučen Vam je lijek metformin. Tijekom terapije ovim, a također i tijekom drugih farmakoloških i nefarmakoloških terapijskih opcija kod poremećenog metabolizma glukoze, uobičajeno se redovito provode laboratorijske pretrage za praćenje poremećaje tolerancije glukoze, odnosno razvoja šećerne bolesti. Preporuča se nakon 10 do 15 dana, dozu prilagoditi u skladu s rezultatom glikemije – razine izmjerene koncentracije glukoze u krvi. Cilj terapije je primijeniti odgovarajuću dozu i terapijsku kombinaciju  u cilju postizanja vrijednosti OGTT i / ili FPG (glikemija natašte) i / ili HbA1c (mjera je količine šećera vezane uz hemoglobin u crvenim krvnim zrncima) unutar normalnog raspona.

Za izvođenje oGTT-a potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

  • 3 dana prije izvođenja testa konzumirajte svoje uobičajene obroke, bez promjena u unosu količine i vrste hrane i pića.
  • 24 sata prije izvođenja testa zabranjena je jača fizička aktivnost (plivanje, teretana, vožnja bicikla)
  • Večer prije izvođenja testa, od 23 sata nadalje, zabranjen je unos hrane i pića. U navedenom periodu smijete piti samo običnu vodu.
  • Ujutro, na dan izvođenja testa , zabranjena je konzumacija hrane i pića (osim obične vode), te pušenje.
  • Javite se u laboratorij natašte, u jutarnjem terminu. Uzet će Vam se uzorak krvi natašte, dati ćete urin.
  • Polako, u malim gutljajima, popit ćete čašu glukoze otopljene u vodi.
  • Točno 60 i 120 minuta nakon što se popili glukozu, javite se u laboratorij na drugo i treće uzimanje krvi.
  • Tijekom izvođenja testa zabranjena je fizička aktivnost, konzumacija hrane, pića i pušenje. Mirno sjedite u čekaonici i pazite na točno vrijeme javljanja u laboratorij.
  • Nakon trećeg uzimanja krvi (120. minuta) dozvoljena je i preporučljiva konzumacija hrane i pića.

Interpretacija nalaza ne bi se smjela temeljiti na isključivom iščitavanju naizgled nejasnih brojeva, nego je nalaze potrebno staviti u kontekst simptoma i kliničkih znakova koji su i doveli do sumnje na inzulinsku rezistenciju.

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika