Ako je osoba dobila koronu, a treba ići na kemoterapiju – koja je procedura?

Kakva je procedura ako osoba prima kemotarapiju, a dobila je koronu? Moja sestra bi za 10 dana trebala primiti drugu dozu kemoterapije zbog karcinoma dojke, a od jučer ima visoku temperaturu, glavobolju i kašalj. Danas je test pokazao da je pozitivna na koronu. Ona se ne želi javiti svom onkologu jer se boji da će joj prekinuti terapiju. Postoji li neki lijek za koronu koji se daje imunokompromitiranim osobama? I kakva je mogućnost nastavka kemoterapije?
Molim savjet!

28.11.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Postoji više razloga kada se planirani termin kemoterapije treba vremenski pomaknuti a odluka o tome donosi se u svrhu dobrobiti za pacijenta. Osim akutne infekcije, planirana terapija može se vremenski pomaknuti ako je na primjer krvna slika neodgovarajuća. Nema razloga da se prekine kemoterapijsko liječenje, osim ukoliko to pacijent više ne može podnijeti i ako mu je život u opasnosti, ali i u tom slučaju se predlažu neke druge terapijske opcije. U ovom času Vaša sestra se treba javiti svom obitelsjkom liječnku koji će vjerojatno tražiti potvrdu Covid-19 infekcije putem PCR-testa. Po sadašnjim epidemiološkim preporukama, izolacija pacijenta traje 7 dana i ukoliko pacijent nema simptoma, smatra se da je osoba izliječena. Ponekad bolest traje i dulje vrijeme i zbog toga treba biti u kontaktu sa svojim obiteljskim liječnikom koji će procijeniti potrebu za simptomatskom terapijom u smislu snižavanja povišene tjelesne temperature, analgeticima te primjenom drugih lijekova u slučaju pogoršanja stanja. Imunokompromitiranim osobama se također može preporučiti antivorusni lijek kojim se ne može izliječiti bolest, ali se može spriječiti umnažanje virusa i napredovanje bolesti.

Ukoliko simptomi bolesti još budu prisutni, Vaša se sestra svakako mora javiti onkologu u vrijeme termina planirane kemoterapije, a po potrebi i ranije po savjetu obiteljskog liječnika.

Svako dobro!

 

 

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika