Antibiotik

Lp, da li uz antibiotik Ciprol mogu uzimati Linex probiotik?

19.2.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Uobičajena prehrana koja sadrži male količine kalcija ne utječe bitno na apsorpciju ciprofloksacina, što je aktivni sastojak antibiotika koji uzimate. Međutim, istodobna primjena mliječnih proizvoda ili pića obogaćenih mineralima (npr. mlijeko, jogurt, sok od naranče obogaćen kalcijem) može smanjiti apsorpciju ciprofloksacina.
Općenito, uz antibiotike bi trebalo uzimati i probiotike kako bi se obnovila crijevna flora na koju antibiotici negativno djeluju jer uz loše bakterije uništavaju i one dobre. Antibiotici zaustavljaju razmnožavanje ili uništavaju bakterije, ali kako one loše koje uzrokuju bolest, tako i dobre koje se nalaze u crijevima i koje čine mikrobiotu našeg tijela. Njihovo smanjenje može uzrokovati narušenu ravnotežu crijevne flore i dovesti do proljeva, te rasta drugih uzročnika kao što su virusi i gljivice. Tu pomažu probiotici koji vraćaju ravnotežu crijevne flore. To su lakto i bifido bakterije, koje možemo uzeti u obliku mliječnih kultura ili tableta.
Gore navedene su preporuke oko konzumiranja proizvoda bogatih kalcijem tijekom primjene antibiotika ciprofloksacina. Što se tiče primjene probiotika, nema podataka koji bi upućivali na posebne mjere opreza tijekom istodobne primjene.
Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika