Endometrioza crijeva

Poštovanje.
Može li se na rtg abdomena vidjeti endometrioza crijeva? Te koje točno bolesti i stanja se mogu isključiti sa urednim rtg abdomena?
Žensko sam, imam 26 godina. Imam povremena kratka jaka probadanja u desnom donjem djelu abdomena već dulje vrijeme uzrok nije pronađen. Rađen je rtg abdomena, uzv abdomena, krvne i urinske pretrage, gastroskopija, kompletna analiza stolice čak i na okultno krvarenje. Sve je uredno osim malo povišene amilaze, lipaza je isto uredna.
Bila bi vam zahvalna na odgovoru,
Lp.

17.7.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

poštovani,
Endometrioza je bolest kod koje se otoci endometrija, sluznice maternice koja se normalno nalazi samo unutar nje, nalaze izvan maternice. Endometrioza obično nastaje na potrbušnici ili površini trbušnih organa. Tkivo sluznice maternice koje je krivog smještaja obično prirasta za jajnike i ligamente koji daju potporu maternici. Rjeđe, ono prirasta za vanjsku površinu tankog i debelog crijeva, mokraćovode (cijevi koje vode iz bubrega u mokraćni mjehur), mokraćni mjehur, rodnicu, operativne ožiljke u trbuhu ili na stijenku prsnih šupljina. Rijetko, tkivo sluznice maternice može se naći u plućima. Budući da tkivo sluznice maternice, premda je smješteno na krivom mjestu odgovara na iste hormone na koje odgovara i kada je smješteno u maternici, ono tijekom menstruacijskog ciklusa može krvariti, često uzrokujući grčeve, bol, iritaciju i stvaranje ožiljkastog tkiva. Kako bolest napreduje mogu se stvarati priraslice (adhezije, vezivni tračci koji povezuju organe i tkiva koji inače nisu međusobno povezani). Krivo smješteno tkivo sluznice maternice i priraslice mogu zapriječiti rad organa ili mu smetati. Rijetko, priraslice smetaju radu crijeva.

Liječnik može posumnjati na endometriozu u žene koja ima tipične simptome ili neobjašnjivu neplodnost. Ginekološka pretraga može pokazati uredan nalaz, no ponekad žena može osjećati bol tijekom pretrage ili liječnik može napipati nakupinu tkiva iza maternice ili blizu jajnika. Tkivo sluznice maternice se rijetko može naći i u stidnici, vratu maternice, rodnici, pupku ili ožiljcima nakon kirurškog zahvata. Dijagnoza se obično može postaviti samo ukoliko se otoci tkiva sluznice maternice vide. Najčešće, liječnik pregledava trbušnu šupljinu kroz fiberoptički instrument (laparoskop) koji se u trbuh uvlači kroz maleni kirurški rez malo ispod pupka. U nekim slučajevima, endometrioza se ne prepoznaje niti kada ju se vidi a dijagnoza se može postaviti samo biopsijom (uzimanjem malog komada tkiva za mikroskopsku pretragu), koja se izvodi tijekom endoskopije. Druge se metode, poput ultrazvučnog pregleda, rendgenske pretrage debelog crijeva klistirom obilježenim kontrastom, kompjuterizirane tomografije (CT) i magnetske rezonancije (MRI), mogu rabiti za određivanje proširenosti bolesti i njezina tijeka, ali je korisnost pri postavljanju dijagnoze ograničena. Određene pretrage krvi koje otkrivaju biljege za endometriozu poput CA125 i protutijela na tkivo sluznice maternice, mogu također pomoći liječniku da prati tijek bolesti. Međutim, ovi biljezi mogu biti povišene razine i u nekoliko drugih bolesti, pa nisu korisni za postavljanje dijagnoze. Uzimajući u obzir sve ove čimbenike, liječnik može bolest odrediti kao minimalnu, blagu, umjerenu ili izraženu. Mogu se također napraviti pretrage kojima se određuje utječe li endometrioza na ženinu plodnost.

Liječenje ovisi o simptomima koje žena ima, njezinim planovima za trudnoću i životnoj dobi, kao i o proširenosti bolesti i u domeni je specijalista ginekologa. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika