Gastritis, težina u zeludcu i kiseline

Nalaz: Jednjak: dobro se dilatira zrakom, kardija dobro zatvara, nepravilna Z linija s nekoliko uskih erozija vecih od 5mm koji ne konfuiraju, ostali dio sluznice urednog izgleda. Želudac: dobro se dilatira zrakom, uredne peristaltike i nabora, sliznica fudusa i korpusa i antrumpa hipermična, obilno žuči u lumenu. Dvanaesnik: bulbus i silazmi dvanas. Hipermični i obilno sa žuči.
Ovo je moj nalaz iz 5. mjeseca, sada sam se riješila bakterije i imam manje bolova, ali svejedno težina i kiselina su prisutni. Dijagnoza je kronični gastritis, gerb i insuff cardiae. Zanima me koliko je potrebno vremena da se upala smiri i je li moguće izliječiti gastritis do kraja. Te koliko je moje stanje ozbiljno?

26.8.2019

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Kod vas se radi o bilijarnom gastritisu, odnosno upali sluznice želuca koja se javlja kao posljedica prisutnosti žuči u želucu. Uzroka je više, među kojima i autoimuni i infektivni gastritis. Već kod pojave prvih simptoma bolesti treba izbjegavati određene vrste hrane, neke lijekove, kao i alkohol te nikotin. Izbjegavati bi trebalo i masnu, kiselu i ljutu hranu te unos jako vruće ili jako hladne hrane, poput gaziranih sokova iz hladnjaka. Infektivni uzrok gastritisa ste riješili i sada se postavlja pitanje zašto se žuč nakuplja u želucu. Gastroenterolog vam može preporučiti neke lijekove koji mogu poboljšati ovo stanje. Osim toga, potrebno je uzimati lijekove kojima ćete zaštiti želučanu sluznicu od štetnog utjecaja žuči, kao i drugih mogućih uzroka. Dugoročno, oštećenja želučane sluznice mogu voditi u ozbiljnije bolesti pa liječenje kroničnog gastritisa svakako ne smijete zapostaviti. U slučaju pojačanja tegoba, gubitka na tjelesnoj težini, pojave crne stolice ili povraćanja sadržaja izgleda poput taloga crne kave, odmah se javite svom liječniku. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika