Grlo

Bolno grlo vec 4 mj radio pretrage krvi i sve u rwdu ispod brade krvrga podbradak mi se napravio i imam osjećaj knedle u grlu i kao da moram nesto ispljunuti van

19.2.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Česti uzročnici grlobolje su virusi i pritom takve grlobolje možemo liječiti sami i uz savjet ljekarnika. Preporuke su da se pije dovoljna količina tekućine, vode ili čaja, kako bi grlo ostalo vlažno i da se spriječi dehidracija, da se grlo ispire grgljanjem slane vode (otprilike jedna čajna žlica soli na 200 ml mlake vode), potrebno je vlažiti zrak, koristiti razne pastile za grlo, uzimati preparate protiv bolova i temperature ako je potrebno (ibuporfen ili paracetamol). Kao prvi lijek izbora u terapiji je paracetamol koji možete uzimati prema preporukama u uputi o lijeku. Bakterijske upale grla iziskuju liječnički pregled, dijagnostiku i primjenu antibiotika. Slika bakterijske upale grla uključuje povišenu tjelesnu temperaturu i povećane limfne čvorove. Uzima se bris grla te se na temelju antibiograma određuje antibiotik.
Osim virusa i bakterija, grlobolju mogu uzrokovati i neki drugi čimbenici. Tako su npr. neki od mogućih uzročnika i alergije, suh zrak u prostoriji u kojoj boravite, vanjsko zagađenje zraka, disanje na usta, naprezanje mišića grla (na jako bučnim mjestima), GERB koji je dosta česta bolest, a karakterizira je vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak i sl. Prema smjernicama, liječničku pomoć treba zatražiti kad infekcija usta i ždrijela traje dulje od tjedan dana, ako imate teškoća s gutanjem, otežano dišete i teško otvarate usta, bol u vratu, osip i temperaturu višu od 38°C, a po potrebi i pregled kod specijalista otorinolaringologa. Za zdravlje sluznice ždrijela važno je i redovito kontrolirati zdravlje zubi i desni kod stomatologa. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika