Histološki nalaz

Poštovani
naš sin od 22 godine je bio na uklanjanju slijepog crijeva. Dobili smo histološki nalaz u kojem piše:
“Primljen je crvuljak duljine 6 cm do 1 cm sa nešto okolnog masnog tkiva. Histološki u pregledanim prerezima nalazi se izraženije limfatično tkivo dok se u lumenu crvuljka te mjestimice unutar limfatičnog tkiva nalazi srednje gusti infiltrat granulocita i gnojnih tjelešaca.”
Molim vas za pomoć i objašnjenje što i kako dalje. Hvala unaprijed !!!

1.3.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Definitivna dijagnoza akutnog apendicitisa (upala crvuljka slijepog crijeva) može se postaviti tek nakon izvršene apendektomije (kirurškog uklannanja) i nalaza patologa na temelju postoperativne obrade komadića tkiva crvuljka. Histološka dijagnoza ovisi o proširenosti upale u stijenci crvuljka. Najraniji stadij upale obilježen je infiltratom neutrofila (granulocita) u sluznici, koji ne probija stijenku crvuljka. Sljedeća faza upale je gnojna faza, a karakterizira ju širenje upale i nalaz upalnih stanica u svim slojevima stijenke crvuljka, a u lumenu se nalazi gnoj. Iz priloženog histološkog opisa ovo je stadij upale koji je nađen kod Vašeg sina.
Nakon toga slijedi stadij gangrene u kojem se vide područja nekroze (oštećenja) stijenke, a najteži oblik nastupa ukoliko dođe do probijanja (perforacije) stijenke crvuljka, što se na sreću kod Vašeg sina nije dogodilo, jer bi u tom slučaju posljedica bila širenje upale po trbušnim organima i stijenkama. Takvu upalu trebalo bi liječiti antibioticima i drugim potpornim mjerama bolničkog liječenja. Perforacija crvuljka uzrokuje izlijevanje bakterijama bogatog crjevnog sadržaja u trbušnu šupljinu, sepsu, životno opasno stanje koje se ranim zahvatom izbjegava što je i cilj i izlječenje akutnog apendicitisa. Naime kada se klinički znakovi na vrijeme prepoznaju i izvrši kirurško uklanjanje upaljenog tkiva crvuljka slijepog crijeva, to ujedno znači i izlječenje. Pacijentima sa sumnjom na akutni apendicitis ordiniraju se antibiotici perioperativno u jednikratnoj dozi, dok se za komplicirane slučajeve terapija nastavlja i postoperativno. Kod vašeg sina se najvjerojatnije radi o nekompliciranom obliku akutnog apendicitisa, pa uz postoperativno praćenje upalnih parametara te eventualnu prilagodbu terapije ovisno o laboratorijskim i kliničkim pokazateljima, Vašem sinu sada slijedi oporavak po reporuci kirurga i obiteljskog liječnika uz mjere kućnog liječenja uz malu vjerojatnost komplikacija. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika