Imam karcinom dojke in situ, bez metastaza. Određena mi je kemoterapija. Ima li neka alternativa, a ako ne, koje su nuspojave?

Poštovani, imam karcinom dojke luminalni B Her2 pozitivan, in situ, bez metastaza, limfe čiste, određena mi je kemoterapija (paklitaksel) i zračenje, zanima me da li postoji neki drugi način osim kemoterapije ako ne kakve su nuspojave iste. Hvala i Lp.

6.8.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Svaka maligna bolest, pa tako i karcinom dojke liječi se po određenom protokolu liječenja. Obzirom na karakteristike malignih stanica ti se protokoli mogu razlikovati u smislu izbora lijekova, duljine terapije i potrebnih dodatnih (adjuvantnih) oblika liječenja. Liječenje malignih bolesti provodi se prema odluci multidisciplinarnog tima bolničkih specijalista te ukoliko imate bilo kakve dvojbe vezano uz Vaše liječenje, obratite se svom onkologu na dodatne konzultacije ili zatražite drugo mišljenje na osnovu svojih nalaza. Što se tiče nuspojava, određuje se ona terapija čija korist za pacijenta premašuje moguće rizike štetnih ili neželjenih događaja. U liječenju treba koristiti potreban lijek i u potrebnoj dozi kako bi se na najbolji način približili uspješnom rezultatu. Vaša će odluka biti na kraju za što ćete se odlučiti.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika