Imam kroničnu bol u gornjem dijelu prsa – rtg pluća i srca, uzv štitnjače i abdomena uredni, fizijatrijske terapije nisu pomogle. Što mi je dalje činiti?

Imam 49 god i kroničnu bol u gornjem dijelu prsa- sredina prema desno (više od 1 godine). Rtg pluća i srca, uzv štitnjače i abdomena uredni, fizijatrijske terapije nisu pomogle. Što mi je dalje činiti?

26.4.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Bolni podražaji iz prsišta mogu imati ishodište u nekim drugim organima jer dolazi do preklapanja živčanih putova. Ponavljajuća, neodređena neugoda u području žličice (u visini želuca, ispod prsne kosti) ili gornjem desnom kvadrantu u bolesnika koji puno puši ili konzumira alkohol a koja se ublažava hranom, lijekovima koji smanjuju lučenje želučane kiseline (antacidima) ili s oboje, može upućivati na gastritis ili čir. Ponavljajuća neugoda u desnom gornjem kvadrantu ili u području žličice nakon obroka (ali ne i napora), može upućivati na bolesti žučnog sustava.

Ovo je jedan od mogućih uzroka kronične boli a koja potječe iz probavnog sustava. Obratite se svom liječniku i porazgovarajte o ovome i možda drugim simptomima koje ste primijetili, napravite laboratorijsku pretragu kompletne krvne slike, ultrazvučnu pretragu trbušnih organa i drugo po preporuci liječnika. Konzumirajte lako probavljivu hranu, dovoljno se odmarajte, izbjegavajte stres koliko Vam je to moguće i iritanse bilo kojeg tipa.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika