Imam stres u vožnji, kako si pomoći?

Pozdrav,

prije mjesec dana sam doživjela stresan događaj u vožnji automobila te sad kad vozim imam nervozu. Zanima me zašto mi se to događa i da li razlog tomu može bit stresni događaj koji sam tad doživjela ili može bit od vratne kralježnice jer imam vratnu kifozu i nekad mi se zavrti tokom vožnje? Lp,

27.7.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Stresni događaj svakako može utjecati na naše ponašanje i izazvati i naknadne reakcije i strahove. Ukoliko se kod Vas “nervoza” koju opisujete ne manifestira pojavom pretjeranog straha u vidu fobije prilikom vožnje, ukoliko se ne znojite, nemate smetnje vida i drugo što bi Vas objektivno ometalo u koncentriranom obavljanju potrebnih aktivnosti tijekom vožnje, ovaj stresni događaj vjerojatno neće imati značajniji utjecaj na Vaše psihičko zdravlje. Obratite pozornost u nastupajućem razdoblju kako se osjećate tijekom vožnje i smanjuje li se ili povećava intenzitet neželjenih simptoma koje možda osjećate. U slučaju pojave jačih ili Vama zabrinjavajućih simptoma, potražite savjet liječnika koji će možda preporučiti posjet psihoterapeutu.

Vrtoglavica nikad nije zanemariv znak i tome treba obratiti posebnu pozornost. Više je mogućih uzroka vrtoglavice od kojih se neki mogu više a neki manje uspješno liječiti. U svakom slučaju, postojanje deformacije vratne kralježnice iziskuje potrebu usvajanja vježbi medicinske gimnastike kako biste prevenirali buduća oštećenja i njihove neželjene posljedice. U tom smislu zatražite preporuke spasijalita fizikalne medicine.

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika