Imao sam manju ozljedu hrđavom pilom, trebam li se cijepiti protiv tetanusa?

Poštovani,
Imam pitanje vezano uz cjepivo protiv tetanusa.

Jučer sam imao manju ozljedu hrđavom pilom na području prsta, moguće da je bilo i blata. Ozljeda je porvršinska, s par kapi krvi, nakon čega nije bio potreban niti flaster. Istu sam prebrisao dezinficijem od 70%alkohola.

Imam 40 godina, redovno sam cijepljen protiv tetanusa, a zadnji puta sam ( također kod ozljede) dozu cjepiva primio 4.10.2017. godine.

Zanima me, da se bih se zbog ove ozljede ponovno trebao docijepiti, budući da još nije prošlo punih 5 godina od zadnje doze?

Također me zanimaju općenite preporuke za cijepljenjem kod ozljeda, budući da nailazim na različite informacije o proteku vremena nakon zadnje doze.

Unaprijed zahvaljuejm na odgovoru

31.7.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Osoba koja je primila tri ili više doza cjepiva protiv tetanusa tijekom života (bilo kao monovakcinu protiv tetanusa, bilo kao kombinirano cjepivo – DTP, DT, Td) i to može dokumentirati – ako je prošlo manje od 5 godina od zadnje doze cjepiva protiv tetanusa, nije potrebna postekspozicijska imunoprofilaksa.

Izuzetak od ovog pravila su djeca koja su primila samo tri doze DTP cjepiva i nisu docijepljena. U tom slučaju dijete treba docijepiti protiv tetanusa ako je prošlo više od godinu dana od treće doze i provjeriti kompletni cjepni status, te po potrebi dogovoriti daljnje docjepljivanje.

Ako je prošlo 5-10 godina od zadnje doze cjepiva protiv tetanusa, potrebno je docijepiti jednom dozom cjepiva protiv tetanusa (poželjno je primijeniti miješano cjepivo protiv difterije i tetanusa).

Ako je prošlo više od deset godina od zadnje doze cjepiva protiv tetanusa, potrebno je docijepiti jednom dozom cjepiva protiv tetanusa i prema procjeni na drugo mjesto primijeniti 250 i.j. humanog antitetanusnog imunoglobulina (u ruku suprotnu od one gdje je primijenjeno cjepivo).

HIV/AIDS bolesnici trebaju primiti 250 i.j. humanog antitetanusnog imunoglobulina kod tetanogene rane bez obzira na cjepni status.

Kod dubokih kontaminiranih tetanogenih rana s velikim nagnječenjima tkiva, koje zahtijevaju hospitalizaciju, preporučljivo je primijeniti dvostruku dozu humanog antitetanusnog imunoglobulina (500 i.j.)”

Prema kalendaru cijepljenja, nakon navršenih 60 godina života potrebno je primiti ANA-TE cjepivo.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika