Izrasline na ždrijelu

Budući da sam termin kod otorinolaringologa dobila tek za mjesec dana, javljam se Vama da bar nešto saznam. Imala sam prije mjesec dana virusnu prehladu i od tad na ždrijelu imam neke izrasline, 5 mm crvenkasto narandžaste boje, točnije tri, dvije iza svakog krajnika i jednu na sredini koja mi užzasno smeta kad gutam. I plave zžilice po ždrijelu. Bol nije prisutna. Također, desni krajnik je malo povećan i primijetila sam gnojne čepove u njemu. Temperature nije nikako bilo.

5.2.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Mjehurić u ustima je  neugodna pojava u usnoj šupljini koja se obično javlja zbog različitih infekcija ili kao reakcija na infekciju. Uzrokuje otežano gutanje, pričanje i hranjenje, posebno kada je u pitanju mjehurić na unutarnjoj strani usnice, iako se može pojaviti bilo gdje u ustima.

Ako mjehurić u ustima ne uzrokuje nikakvu bol te ako s vremenom nestaje, riječ je o bezazlenoj pojavi koja može biti posljedica loše higijene, pada imuniteta ili kroničnog stresa. U većini situacija, mjehurić u ustima nije potrebno liječiti s nekim posebnim lijekovima. S druge strane, postoje i specifične bolesti usne šupljine koje se mogu manifestirati pojavom mjehurića i cista te se one tada liječe na način da se uklanjaju simptomi osnovne bolesti, prema odluci liječnika. Kod vas se primarno radi o neugodi u ustima i takve promjene obične ne traju dulje od 2 tjedna.

Kako biste pomogli bržem obnavljanju zdrave sluznice i smanjili simptome neugode, možete koristiti neke od otopina za ispiranje ili grgljanje usne šupljine. U tom smislu zatražite dodatne savjete od ljekarnika ili lječnika i od pomoći bi vam mogao biti novi Belupov lijek Zynol otopina za ispiranje/grgljanje koji možete bez recepta kupiti u ljekarni. Također, vodite računa o higijeni i zdravlju zubiju i jezika. Dodatne savjete o tome možete zatražiti kod prvog sljedećeg posjeta stomatologu.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika