Kada pomaknem očima u krajnju lijevu ili desnu stranu i zadržim – poslije toga osjetim vrtoglavicu i mučninu blagu pa me zanima jeli to normalno?

Poštovani, imam 24 godine 176 cm 80 kg, moje pitanje je, kada pomaknem ocima u krajnju lijevu ili krajnju desnu stranu i zadrimi pa kad pogledam poslije toga odmah normalno osjetim vrtoglavicu i kao mučninu blagu pa me zanima jeli to normalno kada se tako pogleda u krajnje strane i zadrži se pogled par sekundi? Hvala unaprijed

26.4.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Vrtoglavica je stanje koje može izazvati više uzroka. Osobe koje imaju vrtoglavicu najčešće opisuju poremećaj ravnoteže na dva načina. Jedan, kao osjećaj vrtnje oko glave ili u glavi te drugi kao gubitak orijentacije u prostoru. Smetnje se povećavaju okretanjem glave i promjenom položaja tijela, a često su praćene poremećajem sluha i šumom u uhu i mučninom. Specifični poremećaji su kretanje i “bježanje” predmeta pred očima ili osjećaj okretanja vlastitog tijela u prostoru te osjećaj gubljenja u prostor, propadanja, zanošenja u stranu ili naprijed i natrag. Vrtoglavica se najčešće javlja prilikom promjene položaja tijela, okretanja glave u stranu, ustajanja, naglih pokreta tijelom i u trudnoći. Poremećaj ravnoteže nastaje kada pojedino osjetilo upućuje izmijenjene, umanjene ili pojačane obavijesti i onemogućuje konačno osjetno oblikovanje prostora. Za osjet tjelesne ravnoteže bitna su tri osjeta: osjet vida, statički osjet i vlastiti osjet koji dolazi iz mišića, tetiva i zglobova. Svi zajedno s njihovim centrima u mozgu i autonomnim živčanim sustavom refleksno usklađuju rad naših mišića i ravnotežu. Vestibularni sustav je glavni neurološki sustav odgovoran za ravnotežu. On se sastoji od vestibularnog aparata u unutarnjem uha, 8. moždanog živca, vestibularnih jezgara u moždanom deblu i malom mozgu. U osjet ravnoteže je također uključen osjet vida iz očiju i propriocepcija (osjećaj vlastitog tijela u prostoru i osjećaj položaja pojedinih dijelova tijela u odnosu na ostatak) iz perifernih živaca (putem kralježnične moždine).

Obzirom da je koordinirana aktivnost nužna za postizanje osjeta ravnoteže, bilo kakav odmak u bilo kojem dijelu kompleksnog sustava od kuda sve dolaze informacije u mozak, gdje se konačno oblikuje potrebna kretnja, osjet ili doživljaj, može uzrokovati neugodu koju širim pojmom opisujemo kao vrtoglavicu. Izbjegavajte ekstremne i nagle kretnje očima i glavom, pazite na zdravlje usne i nosne sluznice te uha, održavajte tjelesnu kondiciju i zdravo se hranite.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika