Kako da izliječim kičmu?

Poštovanje,
Molim za Vaše mišljenje vezano za MR LUMBOSAKRALNOG DIJELA KIČME. Na koji način je najbolje dalje liječenje?
Tegobe su počele 2017.godine.
Ispravljena fiziološka lordoza.Spondiloza sa hemangiomima tela L3 i L5 prsljenova.Diskartoza u L5-S1 nivou po tipu modic I.Polidiskopatija i dorzalno napet iv.diskus L3-4 sa kompromitacijom L4 nerava obostrano i protruzije disk-osteofitnih kompleksa u nivou L4-5 dorzalnom cirkumferencijom,vise levo,sa kompresijom L5 nerava obostrano,vise levo i L5-S1 dorzalnom cirkumferencijom sa kompromitacijom S1 nerava obostrano.
Diskus hernija i u Th 11-12 nivou.
Konus medularis je bez patoloskih promena.
Spondiloartroza lumbosakralnog dela kicme.
Foraminostenoze obostrano uslovljene diskopatijom i spondiloartrozom.
U S2 nivou levo manja periradikularna cista.
Spondiloza,spondiloartroza,diskartoza i polidiskopatija lumbosakralnog dela kicme sa bilateralnom L4-S1 radikulopatijom.
Unapred Vam hvala.

27.7.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Vaše daljnje liječenje treba provesti pod kontrolom specijalista fizikalne medicine koji će preporučiti potrebnu fizikalnu terapiju. O dostupnim i eventualno potrebnim kirurškim postupcima liječenja, potražite mišljenje specijalista neurokirurga. Važno je da se na vrijeme uoče mjesta koja bi zahtijevala promptni postupak kako ne bi došlo do trajnog oštećenja ili ozljede s dugoročnim posljedicama. Kod donošenja odluke o daljnjem postupanju, važno je uzeti u obzir i Vaše opće zdravtveno stanje a prilikom procjene o potrebi i načinu liječenja, uzeti u obzir eventualno postojeće druge sistemske bolesti vezivnog tkiva, reumatske bolesti i drugo od važnosti za zdravlje kralježnice.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika