Kako liječiti hemoroide?

Poštovani
Zanima me kako se najbolje liječi vanjski hemoroid, a da to nije neka dijeta obzirom da on nije nastao zbog tvrde stolice već zbog promjene u životnim navikama (manje kretanja)?

28.6.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Ukoliko već niste do sada, potrebno je da se podvrgnete pregledu kod svog liječnika koji će Vas po potrebi uputiti na pregled specijalistu proktologu. Proktolog će utvrditi postoji li potreba za kirurškim postupkom u svrhu uklanjanja hemoroida, pogotovo ukoliko postoji opasnost od krvarenja i infekcije. Za ublažavanje tegoba kao što su svrbež i pečenje, možete primijeniti preparate za njegu koje možete kupiti u ljekarni po preporuci ljekarnika ili liječnika.

Kako biste prevenirali nastanak budućih hemoroida, razmislite o modifikaciji sadašnjih životnih navika i pokušajte u svoju svakodnevnu rutinu uvrstiti više tjelesnih aktivnosti, hodanja, lagane tjelovježbe te vodite računa o izboru onih namirnica kojima ćete osigurati redovitu stolicu primjerene konzistencije koju ćete moći vršiti bez napora. Time ćete na duji rok učiniti najbolje u prevenciji ponovne pojave hemoroida.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika