Kamenac u žući

Poštovani, u trudnoći sam dobila pijesak u žučnoj kesici. Rodila sam prije 3 mjeseca. Prije mjesec dana ponovno su mi se javili jaki bolovi te sam morala na operaciju žučne kese. Operacija je urađena laparaskopski. Sada imam par pitanja:
1. koliko dugo nakon operacije ne smijem podizati dijete koje sada ima 7 kg. (rečeno mi je da ne dižem ništa teško kako ne bi dobila kilu)
2. kada se mogu vratiti normalnim aktivnostima, početi vježbati i sl.
3. na rani na pupku pojavile su se male kraste, je li to normalno kako rana zarasta i trebam li ranu tretirati Bivacinom ili nekim drugim sprejem ili kremom?
Unaprijed hvala na odgovoru.

6.5.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana,
Jedna od glavnih prednosti laparoskopskih operacija, u odnosu na klasične, je znatno brži oporavak i povratak uobičajenim aktivnostima. Najraniji povratak uobičajenim aktivnostima predviđen je 7 do 10 dana nakon operacije, ovisno o stanju u kojem se pacijent nalazi i vrsti posla kojom se bavi. Obzirom da je prirodno da se sada bavite djetetom, vodite računa da izbjegavate nagle pokrete, nagla podizanja iz ležećeg položaja te da težište opterećenja pri promjenama tijela ne bude na trbušnoj stijenci. Pri laparoaskopskim operacijama, oštećenja mišića trbušne stjenke su vrlo mala, pa su i moguće komplikacije, vezane uz to, gotovo zanemarive. Ako nemate postoperativne mučnine, možete odmah početi jesti. Inače, nema većih restrikcija u prehrani, osim što se preporučuje pošteda od masnih obroka – žučna dijeta. Ukoliko dojite, vodite računa o izboru namirnica koje ne nadimaju jer biste na taj način mogli pogodovati nastanku grčeva kod vašeg dojenčeta. Birajte lagano probavljivu kuhanu hranu. Ukoliko vam je ordinirana postoperativna terapija antibioticima ili tromboprofilaksa, slijedite preporuke liječnika. Bolovi nakon operacije žuči su minimalni poslije ovog oblika operacije, jer nema reza trbušne stijenke. U slučaju potrebe, po savjetu liječnika možete uzeti manju dozu analgetika. Ukoliko je rana suha, nije potrebno primjenjivati dezinfekcijska niti antibiotska sredstva. Ukoliko primijetite da se okolina rane crveni, nastane oteklina, javi se prozirni ili gnojni sekret, odmah se javite svom liječniku. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika