Koje je sve pretrage potrebno učiniti za ponavljajući uveitis oka?

Poštovanje,

koje je sve pretrage potrebno učiniti za ponavljajući uveitis oka? Molim vas da mi kažete za sve – od očnih, plućnih i krvnih, bolujem i od drugih autoimunih bolesti.

Puno vam hvala na svakoj pomoći.

14.10.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Već ste prije nekog kraćeg vremena postavili slično pitanje oko dijagnostičke obrade Bechetove bolesti  i uveitisa oka. Rečeno je da ne postoji specifični laboratorijski nalaz za Bechetovu bolest. Otprilike polovica pacijenta nositelji su genetskog markera HLA-B5 koji je vezan uz razvoj težeg oblika bolesti. Patergijski test je pozitivan u 60-70% bolesnika. Dijagnosticiranje zahvaćenosti živčanog sustava može zahtijevati primjenu specifičnih metoda slikovne dijagnostike. Kako je Bechetova bolest multisistemska bolest, specijalisti za oči (oftalmolozi), kožu (dermatolozi) i živčani sustav (neurolozi) surađuju u liječenju bolesnika.

Obzirom da sada navodite da imate još neke autoimune poremećaje, važno je da ostvarite što bolji kontakt s Vašim obiteljskim liječnikom koji će poduzeti potrebne mjere. Dobro bi bilo da se konzultirate sa specijalistom imunologom koji se bavi dijagnoistikom i liječenjem autoimunih bolesti. Ukoliko se postavi odgovarajuća dijagnoza, možda će biti potrebno konzultirati i još neke specijaliste, a u tome će Vas voditi specijalist imunolog i Vaš obiteljski liječnik. radi se o potencijalno složenim poremećajima, stoga nemojte gubiti vrijeme i eventualno i novac tražeći informacije sa strane.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika