Koliko je moja dijagnoza opasna?

Na msct-u mi u nalazu piše: Parcijalna “empty sella”. Možete li mi pojasniti koliko je to opasno? Može li se parcijalna pretvoriti u potpunu “empty sellu” i može li to biti znak nekog tumora?
Ženska sam osoba, 34 godine, imam prilično nizak krvni tlak i nisam pretila (to pišem jer sam na internetu pročitala da je “empty sella” kad se nađe, većinom prisutna kod žesnkih osoba s hipertenzijom i pretilošću).

Bojim se da bi uzrok tome mogao biti neki tumor ili (idiopatska) intrakranijalna hipertenzija).

 

4.1.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

 

 

“Empty sella” sindrom je razvojni poremećaj koji je rijedak ali se može javiti u bilo kojoj dobi. Obzirom da ste bili upućeni na MSCT pretragu, odnosno vrlo sofisticiranu višeslojnu kompjutoriziranu tomografiju, pretpostavljam da su neki simptomi koji su tome prethodili bili razlogom da Vas liječnik, vjerojatno specijalist uputi na takvu pretragu. Ovaj poremećaj karakterizira hernijacija subarahnoidalnog prostora (izbočenje prostora moždanih ovojnica prema mjestu gdje se nalazi hipofiza, lat. sella turcica) što je često povezano s određenim stupnjem spljoštenosti hipofize. Obično se očituje endokrinim abnormalnostima, poremećajima vida, rinitisu i trajnim glavoboljama.

Potražite savjet liječnika koji Vas je uputio na ovu pretragu koji će poduzeti potrebne mjere za prevenciju potencijalnih budućih tegoba te preporučiti eventualno potrebnu dodatnu dijagnostičku specijalističku obradu ili liječenje.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika