Kronični gastritis i stalna nadutost u želucu i trbuhu

Poštovani, već godinama imam stalni problem sa gastritisom ( Ugl su simptomi bili neprestalno podrigivanje, pritisak u želucu, nešto rjeđe bol i pečenje, nekad i pritisak u nosu) Na zadnjoj gastroskopiji sam bila prije 3 godine i dijagnoza je bila : Hypersecretio ventriculus, Insufitientio cardiae, Gerd grA Gastroptosis, Bulbitis ac.
Pila sam propisanu terapiju. Moram priznati da sam se uglavnom pridržavala prehrane ( izbacila sam prženu hranu, kruh, sokove, pohano, ne pušim i ne pijem alkohol) ali sam vrlo često znala pojesti čokoladu ili kekse itd. Kad bi mi bio problem sa želucem, znala sam uzimati korijen đumbira i pravit čaj ili čašu sode bikarbone, jela kompot od jabuke.
Međutim u zadnje vrijeme mi se uz uobičajene tegobe, pojavila i ta jača nadutost u želucu i trbuhu, trbuh je malo napušen i nekad mi to zna izazva i slabost u glavi i tijelu. Stolica mi je Ugl neredovita. Znam primijetiti i da mi je grlo crveno i malo me boli kao posljedica te kiseline. Inače sam visoka 179 cm i imam do 60 kg. Normalno se hranim i nikad ne preskačem obroke.
Imam i dijagnozu paničnog poremećaja sa anksioznošću i s tim se borim već nekoliko godina.
Bila bi Vam jako zahvalna na odgovoru. Možda Vam je bez pregleda teško procijeniti i dati stručno mišljenje ali meni će zaista sve značiti.
Hvala Vam puno unaprijed.
Lijep pozdrav!

1.3.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Već ste vjerojatno i sami svjesni da tegobe koje već godinama imate neće proći, možete ih kontrolirati, u pojedinim periodima bit će manjeg intenziteta, ali više dijagnoza koje ovdje navodite govore za to da se morate naučiti živjeti s tim probavnim smetnjama. Imate gastritis, što zanči površinsku upalu sluznice želuca i prekomjerno lučenje želučane kiseline. Simptome u želucu, grudnom košu pa čak i na sluznici gormnjeg respiratornog trakta sami opisujete. Osim toga prisutno je nedovoljno zatvaranje ventila između želuca i jednjaka pa se dio hrane i kiseline vraća u jednjak. Opisuje se i stanje spuštenosti želuca, tj. stanje pri kome njegova donja granica dopire niže nego normalno. Simptomi su bol u (naročito poslije jela, a gubi se kada bolesnik zauzme horizontalan položaj) i brza zasićenost. Gastroptoza može nastati kao posljedica naglog mršavljenja i obično je praćena spuštanjem (ptozom) i drugih trbušnih organa. Opisuju se također znakovi akutne upale sluznice početnog dijela tankog criojeva (duodenuma).
Nema se ovdje puno toga dodati osim uzimati terapiju po preporuci Vašeg liječnika ili gastroenterologa te povremeno provoditi kontrolne preglede i eventualno potrebnu dodatnu dijagnostičku obradu po odluci gastroenterologa. U razdobljima kada se očekuje jačanje simptoma, potrebno je uzeti lijekove kojima se smanjuje lučenje želučane kiseline prije nego se simptomi intenziviraju. Tijekom mirnijeg razdoblja potrebno je utvrditi odgovarajuću dozu lijeklova kojima se postiže zadovoljavajuće stanje. Preporučene prehrambene navike je potrebno usvojiti jer to treba postati Vaš način života. Prehrana ne smije biti masna, slana, paprena, prevruća ili prehladna. U slučaju pojačanja tegoba potrebno je provesti dijagnostičku obradu na prisutnost bakterije H.pylori koja može potencirati tu upalu.
Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika