Krv u pljuvačkoj

Kod kašlja se mi pojavi ponekad krv pomješana sa pljuvačkom, najviše puta u popodnevnim satima. Pušač sam, star 32 godine. Bio sam kod paumologa, radio spirometriju i trčanje na stazi, EKG i bio na slikanju pluća, u drugoj ordinaciji jer im nije radijo RTG. Paumolog mi je rekao da je sve ok sa mojim plućima. Poslije sam još dobio izvid iz ordinacije, gdje sam slikao pluća, da je vidna nježna sjenica, bronhiji ok. Slike sam svom pulmologu odnio na CD-u. Da li bi lahko bilo što naopako sa plućima ako sam napravio sve testove kod pulmologa. Bio sam i na gastroskopiji gdje su kazali da krvarenja neviđu i da je zeludčana sluznica malo oštećena i gerb imam, a da to nije razlog za krvarenje. Na orl pregledu isto sve ok, malo zadebljane žile na donjem djelu jezika. Nos ok. Dosta puta imam i krvi u nosu kad ispušem nos, koristim sprej zato. Kašljem malo, ne jako, krv se mi pojavi kad zakašljem jako na silu, da vidim što ću iskašljati. Krv je malo pomiješana sa slinom.
Imam i vrlo mekane desni, koristim mekanu četkicu po preporuki dentista. Koristim također medzubnu četkicu, vrlo tanku za čišćenje zubiju, kod toga se mi skus pojavi krvavenje, i kad pokušam nešto isisati iz zubiju se mi nekad pojavi krv. Molim vas za mišljene. Drugih zdravstvenih problema nemam.
.

5.2.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Krv u iskašljaju nikad nije simpatičan nalaz. Ako bi učestalo primijetili da iskašljavate krv, potrebno je provesti testiranje na upalne bolesti pluća, a u slučaju pojave dodatnih zabrinjavajućih simptoma i drugu dijagnostičku obradu po preporuci pulmologa. U slini se može naći krvi iz različitih razloga, a neke i sami navodite. Vodite i dalje brigu o vlastitom zdravlju, posebno zdravlju pluća i respiratornih organa pa bi bilo dobro kada biste smanjili unos nikotina, a po mogućnosti i prestali pušiti, što bi moglo imati pozitivne učinke na Vaše buduće zdravlje i funkciju disanja.

Redovito odlazite kod stomatologa jer krvarenje iz desni može bitii, između ostaloga, posljedica kamenca koji vam Vaš stomatolog može 2 puta godišnje očistiti. GERB i želučane smetnje također bi se trebale smanjtiti ako sluznicu ne budete izlagali dodatnim iritansima kao što je nikotin, kava, gazirana pića i slično.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika