KVRŽICE POD PAZUHOM

Pozdrav,
Prije godinu dana sam se išla cijepiti protiv HPV-a te mi je nakon prve doze cjepiva pozlilo i 2-3 tjedna sam imala veliku i bolnu kvržicu pod lijevim pazuhom. Javila sam se liječniku te smo tijekom pregledala ustanovili da imam kvržicu i ispod desnog pazuha. Tu kvržicu imam već nekoliko godina, no nažalost nisam shvatila da je to kvržica. Mislila sam da je to normalni dio tijela (ne znam kako da se drugačije izrazim).
Krvne slike su bile u redu. Dva puta sam bila na ultrazvuku i prvi puta se pokazalo da je lijevi limfni čvor reaktivan (zbog cjepiva). Nakon nekoliko tjedana sam išla ponovo na ultrazvuk i ta se kvržica pod lijevim pazuhom smanjila.
Tijekom ovih godinu dana sam nekoliko puta osjetila laganu bol ispod lijevog pazuha, a ispod desnog sam osjetila nedavno kad sam imala upalu sinusa.
Obje kvržice i dalje stoje. Koliko mogu osjetiti dodirom ,tvrde su i lagano me bole na dodir.
Prema preporuci liječnika, idem za nekoliko dana na kontrolni ultrazvuk.
Imam 24 godine i znam da je u toj dobi normalno imati kvržice, no imam li razloga za brigu? Malo sam zabrinuta jer s obje strane obittelji (bliži članovi) u zadnjih nekoliko godina imam oboljele od tumora.
Unaprijed hvala na odgovoru

1.3.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Pričekajte nalaz ultrazvuka pazušnih limfnih ćvorova. Ukoliko se pokaže da se radi o limfnom tkivu reaktivnih karakteristika, vrlo vjerojatno se radi o nekom upalnom procesu u odgovarajućoj tjelesnoj regiji. Periodički je potrebno napraviti kontrolni ultrazvučni pregled kako bi se eventualno uočile promjene na limfnim čvorovima koje bi eventualno zahtijevale dodatne dijagnostičke pretrage. Limfni čvorovi postaju opipljivi kada se povećaju zbog reakcije imunološkog sustava na neku tvar nepoznatu našem organizmu i stoga je njihovo povećanje rezultat obrambenih snaga našeg organizma. Ukoliko nemate nekih drugih zabrinjavajućih simptoma kao što je povećana tjelesna temeperatura, umaranje, noćno znojenje i drugo što bi dodatno zaokupilo Vašu pažnju, vrlo vjerojatno nemate razloga za brigu i strah. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika