Liječnici sumnjaju na autoimunu bolest, što da činim?

Već puno godina imam problem sa želucem,gastritis,gerb,hernija a posebno se stanje pogoršali poslije helicobacteri. Sada već par godina imam problem sa jezikom,aftama, suhoće u ustima po jeziku,stalno se vratim u krug a da nitko ne može utvrditi uzrok.Lijecim se trenutno po doktoru oralni higijene evo druga godina.Glandosane sprej,miradont gel,tabletice Rivotril 0,5 mg.no 3 dana malo bolje 5 loše malo se zaljeci pa opet loše, nikako kraj s krajem spojiti.Molim pomoć. Kome bi se mogla još obratiti.Sve što mi kažu je vama je teško otkriti koju autoimunu bolest imate.Strašno mi je teško normalno živjeti.

25.2.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Ukoliko od ranije postoje sumnje na neku autoimunu bolest, najbolje da se obratite specijalistu imunologu. Naime, ukoliko takva bolest postoji, možda ćete dobiti primjereniju terapiju. Ukoliko nema elementa za autoimunu bolest, tada će glavnina terapijskih aktivnosti biti usmjerena i dalje na specijalistu oralne higijene uz redovite konzultacije kod stomatologa.

Ipak, vjerojatnije je da su promjene u sunoj šupljini prvenstveno posljedica nereguliranih želučanih tegoba, poremećaja lučenja želučane kiseline kao i slabosti veziva (zbog čega ste i imali herniju). Sve su to problemi kronične prirode i potrebno je mnogo truda i strpljenja da se dođe do zadovoljavajuće terapijske kombinacije. Osobito trebate paziti na ishranu i kloniti se bilo kakve namirnice koja Vam povećava tegobe ili uzrokuje iritaciju. O tome možete voditi i dnevnik kako biste lakše detektirali namirnice nakon kojih se bolje osjećate. Izbjegavajte masnu hranu, kavu, gazirane sokove, nikotin i slično. Redovito se konzultirajte sa specijalistom gastroenterologom jer će Vam trebati njegovi savjeti i upute na dulji rok.

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika