Lipom, je li to zabrinjavajuće stanje?

Poštovanje,iskreno se zahvaljujem na prethodnim savjetima. Molim Vas opet,za mišljenje mog nalaza jetre(magnet),imam godinama hepatomegaliju(zadnji AP 23cm),sa negativnim nalazima transaminaza,hepatitisa…jedino masnoće i trigliceridi,ali i to imam godinama. Pazim na ishranu, iako sam se mnogo udebljala(hipotireoza i Hashimoto).Moja dr smatra da ne treba dalje ispititivati,da je to tako. Ono što me zanima je lipom na jetri(11mm),da li se mora pratiti iako je benigni.Takodjer,hormoni štitne koji su godinama visoki, spuštaju se na 0,005(TSH),barem mi javite za lipom. Hvala puno

18.10.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Prema ovome što ovdje iznosite, morate se javiti endokrinologu kako biste regulirati hormone štitnjače. Hormonska ravnoteža nužan je preduvjet za regulaciju metaboličkih puteva u tijelu. Na taj način ćete lakše regulirati tjelesnu težinu i smanjiti nakupljanje masnoća u tijelu. Metabolički poremećaji koji su posljedica ovog stanja loše utječu na Vaše zdravlje i mogu izazvati i po život opasne komplikacije.

Lipom je zapravo benigni (dobroćudni) tumor koji nastaje iz masnih stanica. Premda lipomi rijetko postaju zloćudni, brzo rastuću promjenu treba kontrolirati i po potrebi napraviti biopsiju.

Važno je da periodično kontrolirate svoje zdravlje, napravite laboratorijsku pretragu krvi i ultrazvuk trbuha.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika